Felvették a kesztyűt az emlőrák ellen

A Mellrákinfó Egyesület a rákellenes világnap alkalmából rendezte meg második országos találkozóját. A rendezvényen olyan érintettek vettek részt és osztották meg tapasztalataikat, akik már szembesültek korábban a betegséggel. Az eseményen a szakorvosok egyértelművé tették: a legfontosabb cél, hogy mindenki számára legyenek elérhetőek az innovatív terápiák és a minőségi onkológiai ellátás, amelynek köszönhetően soha nem látott túlélési eredmények érhetők már el az emlőrák kezelésében.

A mellrák a nőknél leggyakrabban előforduló betegség, évente 7000 új beteget diagnosztizálnak. Bár elvileg idős korban nagyobb a valószínűsége, egyre több fiatal betegszik meg, ezért fontos, hogy a társadalom minél szélesebb rétegei naprakész információkkal rendelkezzenek erről a betegségről és már tinédzser kortól próbáljunk egészségtudatosabban élni.

A Mellrákinfó Egyesület fő célja, hogy felhívja a figyelmet a korai felismerés fontosságára, különös tekintettel a fiatalabb korosztályra, hiszen az időben felismert mellrák 95 százalékban gyógyítható. A figyelemfelhívás mellett kiemelt feladatnak tekinti az egyesület, hogy lelkileg segítse, és létfontosságú információkkal támogassa a betegeket a gyógyulási folyamatban, ami legalább olyan fontos, mint a fizikai gyógyulás.

Halom Bori, a Mellrákinfó Egyesület alapítója az eseményen elmondta: „Még mindig sok tévhit van az emberek fejében a betegségről, sokan tájékozatlanok a korai felismerés fontosságáról, a kezelésről és a gyógyulás utáni életről. Nem szabad tabuként kezelni a mellrákot, az nem segíti a sikeres gyógyulást. Ha valaki megkapja a diagnózist, nem tudja, mit tegyen, támaszra van szüksége. A mellrák után is van élet, méghozzá minőségi, jobb élet.” Szimbolikus jelentőségű volt a mozzanat, amikor Halom Bori a rendezvényen meghívottként részt vevő Katus Attilával együtt felvették a boxkesztyűt az emlőrák ellen.

Az országos találkozón ennek jegyében érintettek mutatták be, motiváló személyes példáikon keresztül a betegséggel való sikeres küzdelmet, amivel folyamatosan erőt adnak sorstársaiknak. Emellett szó volt még gyógyult betegeknek kifejlesztett speciális tornáról, a betegség alatti terápiás hennafestésről, az emlőrekonstrukciós helyreállító műtétről, a kozmetikai mellbimbó tetoválásról, a speciális fehérneműkről, az egészséges táplálkozásról. Bemutatkozott a Mellrákinfó Egyesület csapata, beszéltek az elmúlt év eredményeiről, és bemutatták az Egyesület új arculatát is.

Top