Férfiak (is) a mellrák ellen: széles körű civil összefogás szerte az országban

Országszerte sokan csatlakoztak különféle kezdeményezésekhez, hogy minél többeket rávegyenek a rendszeres mellrákszűrésre. Sétákat szerveztek, lezárták Budapest belvárosát, a Pick Szeged férfi kézilabdacsapat, továbbá más városokban más sportklubok játékosai is rózsaszín mezben léptek pályára. Fővárosi és vidéki civil szervezetek szervezésében mellrákból meggyógyult és jelenleg is a betegséggel küzdő sorstársak álltak ki számos fórumon, találkozón, médiaeseményen, hogy saját példájuk nyomán is meggyőzzék a nőket: ne hagyjanak ki egyetlen mammográfiás szűrővizsgálatot se.

Senki sem lehet túl fiatal a mellrákhoz! – figyelmeztetett az Egészség Hídja Összefogás, az Egészségért a Mellrák Ellen Egyesület. Az október hagyományosan a mellrák elleni küzdelem és a mammográfiás szűrővizsgálatokra való ösztönzés hónapja, erre időzítve tette közzé a betegszervezet közleményét, amiben sürgetik a szűrővizsgálatok korhatárának kiszélesítését. Tóth Krisztina alelnök közleményükben úgy érvelt: „egyre több érv szól amellett, hogy csökkenteni kellene az ingyenes mellrákszűrés alsó korhatárát a jelenlegi 45 évről 40 évre. Az előző évtizedben ugyanis bár nem emelkedett a mellrákkal diagnosztizáltak száma Magyarországon, mégis drámaian nőtt a fiatal, 50 év alattiak érintettsége.” (A Nemzeti Rákregiszter legfrissebben elérhető 2018-2020-as adatai szerint csaknem minden ötödik mellrákos nő 50 évnél, minden nyolcadik emlőrákos beteg pedig 45 évnél fiatalabb.)

Nem elég azonban az állami mammográfiás emlőszűrési lehetőségek biztosítása, azon részt is kell(ene) venniük minél nagyobb arányban a nőknek (most csak körülbelül fele megy el azoknak a 45-65 év közötti nőknek az ingyenes vizsgálatra, akiket a szűrőprogramban meghívnak). A szűrővizsgálatra való ösztönzést szolgálják a látványos, a média érdeklődésére is számot tartó figyelemfelhívó akciók. Ezek közül a legismertebb a rózsaszínűre világított Lánchídon történő felvonulás: ebben az évben is több mint kétezren vettek részt a demonstráción. Az alkalom tiszteletére a Lánchídon kívül a Szabadság-szobrot és több más nagy épületet is rózsaszínű fényekkel világítottak meg. „Minden nő számít” – emelte ki az Egészség Hídja Összefogás az egykori amerikai nagynövettől, a szervezet egyik létrehozójától, Nancy Brinkertől származó mottót. A szlogen az egyesület filozófiáját is tükrözi, amely szerint életkortól, lakóhelytől, társadalmi státusztól függetlenül minden nőnek joga kell hogy legyen megkapni a lehető leghamarabbi kivizsgálást, majd a lehető legmodernebb, leghatékonyabb terápiákat a gyógyulás érdekében.

Figyelemfelhívó mozgás és motorozás

A figyelemfelhívás nem korlátozódott októberre: a Mellrákinfó Egyesület például már szeptemberben megkezdte a mozgósítást. A Mozogj az életért! séta (Race for the Cure) Európa egyik legnagyobb sporteseménye, amely a nők egészségét támogatja. Európa több mint 30 országában, 140 városban rendezik meg, Magyarországon idén negyedik éve szervezték meg a mellrákos nők támogatására. A cél a szűrésekre való figyelemfelhíváson túl az egészséges életmód népszerűsítése, továbbá a kezdeményezés segít az emlőrákos szervezeteknek és a kórházaknak támogatások gyűjtésében is. Idehaza a regisztrációs díjakból összegyűlt adományokból egy vidéki kórház onkológiai osztályát támogatják. Csopakon és Budapesten is rendeztek kapcsolódó rendezvényt, a Mellrákinfó Egyesület „Vespákkal a mellrák ellen” programjában pedig Budapesttől a Balaton érintésével Veszprémig vonultak a mellrákszűrésre invitáló robogósok.

Motorosok indultak el a Magyar Rákellenes Liga szervezésében is: hetedik alkalommal hirdették meg a „Motorral a mellrák ellen” felvonulást, ezzel indítva el a Rózsaszín Október figyelemfelhívó és adománygyűjtő kampányt. Hangsúlyozták: nem szabad egyetlen szűrővizsgálatot sem kihagyni, panaszok esetén pedig nem szabad halogatni a soron kívüli orvoshoz fordulást, mert már egy hónap késlekedés is ronthatja az életkilátásokat. A kezdeményezéshez 28 településről több mint száz motoros csatlakozott, hogy rózsaszínben vonuljanak a Hősök teréig.

Jégen és pályán is rózsaszín a módi

Több nagy sportesemény is részt vállalt a mozgósításban. A Kanadai Magyar Hokiklub női játékosai például az ütőiken jelezték, hogy ők is csatlakoznak a rózsaszín októberhez, a Pick Szeged férfi kézilabdázói pedig kifejezetten erre az alkalomra készült egyedi, rózsaszín mezben léptek pályára. A sportolók ezzel csatlakoztak az akcióhoz, hogy a szurkolóik és a meccsről beszámoló sajtóhírek révén hozzájáruljanak a mellrákszűrés és a betegszervezetek népszerűsítéséhez. Egy Balatonfüred elleni bajnoki mérkőzésen vonultak fel rózsaszínben a játékosok, a második félidő kezdődobását pedig a Mellrákinfó Egyesület nevében Mágori Csilla végezte el.

A meccs után a mezeket, amelyben pályára léptek a játékosok, a betegszervezetnek ajánlották fel, hogy azokat árverésre bocsájtsák. A szegedi mérkőzést egyébként 36-23-ra a rózsaszínek nyerték.


Az interjú a Rákgyógyítás Magazin 59. számában jelent meg, szerző: B. Papp László. A hirdetések nélküli országos magazin negyedévenként 15 ezer példányban jut el az onkológiai centrumokba. A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tudományos partnerségével, az Alapítvány a Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért kiadásában megjelenő ingyenes lap a tévhitek ellen küzd, s olyan témákat dolgoz fel, amelyek meghatározzák a rákbetegek mindennapjait: kezelések, terápiás lehetőségek, mellékhatások csökkentése, klinikai kutatások, a betegség lelki vonatkozásai, példaadó betegtörténetek.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top