GIST: a gyomor- és bélrendszer daganata

A GIST a gasztrointesztinális stróma tumor rövidítése: a kór a gyomor-bélrendszer ritka, rosszindulatú daganata. Többnyire a gyomorban vagy a vékonybélben fejlődik ki, de érintheti az emésztőrendszer más részét is.

Kezdetben a daganat a kifejlődés helyén (például a gyomorban, vagy bélben) marad, ekkor lokalizált, primer daganatról beszélünk. Ugyanakkor az áttétképződés révén a  daganat más szervekre, a test más részeire is ráterjedhet.

Melyek a GIST tünetei?

A betegség leggyakoribb tünetei a hasi diszkomfort, a fájdalom, hányás, véres székletürítés, vagy vér a hányadékban, illetve fáradékonyság. Viszont ezek a panaszok az emésztőrendszeri daganatos betegségekre általánosan jellemző tünetek, nem csak a GIST esetén jelentkezhetnek.

Miként ismerhető fel a GIST?

A betegség felismerésében  a képalkotó vizsgálatok (mellkas röntgen, hasi ultrahang, CT , PET vizsgálat), az endoszkópos vizsgálatok (gyomortükrözés, béltükrözés), valamint labor vizsgálatok (vérkép, a máj és a vese működésének ellenőrzése)játszanak főszerepet, amelyek alapján az orvos klinikai diagnózist képes felállítani.

Mint a tumorgyanúk esetén jellemzően, a végső szót ebben az esetben is a szövettani vizsgálatot elvégző patológus mondhatja ki, aki különbséget tud tenni a GIST és más emésztőrendszeri tumorok és betegségek között.

A legtöbb esetben a GIST-ben egy úgynevezett c-KIT (CD 117) nevű, a sejtműködést és sejtosztódást szabályozó fehérje rendellenes működése mutatható ki. Miközben  a normál sejtek élettartama korlátozott, ez a fehérje „folyamatosan bekapcsolt állapotba” kerülve a daganatos sejtek kontrollálatlan burjánzását idézi elő.

Top