Gyerekeimnek, unokáimnak átadhattam a hajlamot a vastagbélrákra?

A vastagbéldaganatok egy része örökölhető, ugyanakkor a kialakuló betegségnek csak kisebb hányadában – húsz beteg közül egynél – lehetünk bizonyosak abban, hogy a kórt öröklött génhiba okozta. Ezek közül a leggyakoribb a Lynch-szindrómaként ismert örökletes vastagbélrák szindróma (hereditary nonpolyposis colorectal cancer, HNPCC). Önmagában egy felfedezett vastagbélrákról vagy végbélrákról a szövettani képe alapján nem lehet megmondani, hogy az öröklött típusba tartozik-e vagy sem. Ezt nem is vizsgálják a patológián, mivel az adott beteg kezelése szempontjából nincs jelentősége. Ha a közeli rokonságban több embernél is előfordult vastagbél- vagy végbélrák, érdemes lehet genetikai tanácsadáson részt venni, ahol a családi kórelőzményt feltérképezve megerősíthető vagy elvethető az öröklődés gyanúja, s hogy lehet-e létjogosultsága további molekuláris diagnosztikai vizsgálatok elvégzésének.

Célzott genetikai vizsgálatoktól függetlenül él az ajánlás: míg alapesetben 50 év a korhatár, amely felett indokolt panaszmentes állapotban is a vastagbélszűrés elvégzése, az Ön betegsége nyomán gyermekeinek már 40 éves koruk felett ajánlott vastagbél-szűrővizsgálaton részt venni. Ugyanis nemcsak konkrétan a Lynch-szindróma örökölhető, hanem számos olyan hajlamosító tényező is, ami nem biztos, hogy betegséget okoz, de növeli annak kockázatát. Ilyen például az elhízás, de olyan, nem biológiai tényezők szerepe sem hanyagolható el, mint az étkezési szokások „átörökítése”.

Egyértelműbb a vastagbélrák örökölhetősége, ha Önnél familiáris adenomatosus polyposis (FAP) talaján alakult ki a vastagbélrák, azaz a vastagbélben, végbélben, esetleg a vékonybélben is polipok százai találhatók meg, amelyek csaknem teljesen beborítják a bélfalat. Ez egy dominánsan öröklődő betegség, amely miatt már gyerekkorban megjelennek a polipok a bélrendszerben, amelyekből igen nagy valószínűséggel rosszindulatú daganat alakulhat ki.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top