Haldokló gyerekeket szolgálnak

Legnagyobb tragédia egy családban, ha a gyermeket haldokolni látják. Szegeden évek óta dolgozik egy tanatológiai munkacsoport: pszichológusok, lelkészek, mentálhigiénés szakember, szociális munkás, pszichiáter és beteg gyermeküket korábban elvesztett szülők próbálnak segíteni a haldokló gyerekeknek és szüleiknek.

– A kétszáznegyven ágyas klinikáról havonta több ezer gyerek távozik gyógyultan szüleivel, ám sajnos nem tudunk mindenkit meggyógyítani. Mint minden kórházban, nálunk is rendszeresek a halálesetek. Ahogyan a felnőtt, idős embereket is gyakran szorongással tölti el a halálfélelem, már az óvodáskorú gyerekek is előbb-utóbb megérzik azt, ha gyógyíthatatlan betegségük miatt nem tudunk rajtuk segíteni – fogalmaz Túri Sándor, a Szegedi Gyermekklinika igazgatója, a tanatológiai munkacsoport alapítója.

– Nagyon nehéz feladat a gyerekeket és szüleiket felkészíteni a halálra, ezzel csak a legrátermettebb és legjobb szakembereknek szabad próbálkozni. Egyetlen rossz szó vagy gesztus elég ahhoz, hogy a gyermek végleg magába zárkózzon, s magába fojtsa félelmeit. Az alapelv, amihez ragaszkodunk: soha sem szabad hazudni a gyerekeknek. Nem szabad áltatni őket, hiszen a rákkal vagy veseelégtelenséggel küzdő gyerekek legtöbbje nagyon sok megpróbáltatáson ment már keresztül. Ők maguk is megérzik az igazságot, azt nem lehet és nem szabad elhallgatni – fogalmaz Túri Sándor, majd hozzáteszi: igyekeznek elérni, hogy a gyerekek koruknak megfelelő módon megnyíljanak, kibeszéljék a fájdalmukat, félelmeiket, mert ez lehet az egyetlen módja annak, hogy megnyugvást találjanak. A legfontosabbnak azt tartják, hogy reménységet adjanak a gyerekeknek és szüleiknek – reménységet arra, hogy a testünk ugyan tönkremehet, elromolhat, ám a halállal nem ér véget minden.

Túri Sándor elmondta: nagy segítséget jelent, hogy a klinika máig kapcsolatban van olyan szülőkkel, akik valaha itt vesztették el gyermeküket. Többen vannak, akik visszajárnak közülük, hogy a betegágy mellett próbáljanak segíteni a hasonló helyzetben lévő szülőknek és családoknak.

Ma a Szegedi Gyermekklinikán emberibb körülményeket tudnak teremteni a gyerekeknek életük utolsó szakaszában mint néhány évvel ezelőtt. Az igazgató elmondta: korábban a beteg gyerekek és szüleik tízágyas kórtermekbe kényszerültek, így a kicsik gyakran voltak szemtanúi egymás haláltusájának. Ez mára megváltozott: egy beruházás révén önálló, szállodai felszereltségű szobákat tudnak a családok rendelkezésére bocsátani.

– Mindent meg kell tennünk azért, hogy a ránk bízott gyerekek emberi körülmények közé kerülhessenek, hiszen a beteg gyerekek csak a felnőttek segítségére számíthatnak. Egy daganatos betegségben szenvedő gyermekre nem lehet azt mondani, hogy önhibájából került kilátástalan helyzetbe amiatt, mert sokat dohányzott vagy önpusztító életet élt – fogalmazott Túri Sándor.

Kapcsolódó cikkek:
Rákos gyerekek az onkológián: nem éveket, életet!
Gyerekeket fenyegető tumorok
A magányos haldoklás ellen küzdenek
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell
Feszültségkezelő tréning rákbetegeknek
Családban is lehet magányos a beteg

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top