Hasnyálmirigy világkonferencia Szegeden

Az Európai Hasnyálmirigy Társaság (EPC) Szegeden tart konferenciát ötszáz kutató részvételével. A 2009. július 1-én kezdődött négynapos tanácskozás az utóbbi időszak egyik legjelentősebb orvostalálkozója Magyarországon. A világ minden pontjáról, Tokiótól Buenos Airesig érkeztek kutatók a Tisza-parti városba, hogy tapasztalatokkal segítsék egymást a hasnyálmiriggyel kapcsolatos rákos betegségek, illetve a cukorbetegség gyógyításában.

Az Index tudósítása szerint a világkonferenciát vezető 37 éves Hegyi Péter a tudományos társaság eddigi legfiatalabb elnöke, s 1988 óta az első magyar. A megnyitó előtti sajtótájékoztatón azt mondta: hasnyálmirigyrákban tízezer emberből tíz ember betegszik meg, akiknek gyógyításában évek óta nincs áttörés, ezért is fontos a kölcsönös információcsere.

A konferencia azért is jelentős, mert azon a világhírű Nature és Science tudományos magazinokban publikáló professzorok is részt vesznek, hogy beszámoljanak kutatási eredményeikről. A Liverpoolban dolgozó Ole Petersen, a társaság korábbi elnöke például ismertette a napokban Nagy-Britanniában nyilvánosságra hozott adatokat. Az Európa legjobb hasnyálmirigy kutatójaként számon tartott professzor szerint a hasnyálmiriggyel kapcsolatos megbetegedések több mint 50 százalékban függnek össze az alkoholfogyasztással.

Amint a Magyar Hírlap megemlíti, a szakember tájékoztatása szerint a konferenciának azért van különös jelentősége, mert a hasnyálmirigyrák egyre gyakoribb, nehezen fölismerhető, s jelenleg csupán műtéttel gyógyítható betegség. Korai felfedezését nehezíti, hogy nem okoz fájdalmat, ezért jellegzetes tüneteiről – jelentős fogyás, sárgaság – a betegek általában nem vesznek tudomást, a bajra legtöbbször véletlenül, más betegség kapcsán derül fény. A kezelésbe vont betegek nagy részénél pedig már áttétek alakultak ki, s bár ezek leggyakrabban a májat és a tüdőt érintik, a nyirokrendszeren keresztül bármelyik szervet megtámadhatják. A kórnak az ötéves túlélési aránya az öt százalékot sem éri el.

Kapcsolódó cikkek:
Hasnyálmirigyrák
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Gyógyszerfejlesztés: küzdelem az idővel

Olvasóink kérdései a hasnyálmirigyrákról:
Hasnyálmirigyrák, sárgaság okai és következményei
Kiújult rák kezelés nélkül
32 évesen hasnyálmirigy nélkül
Hasnyálmirigyrák és késlekedés
Hasnyálmirigydaganat lefolyása
Hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigy farok daganat
Előrehaladott hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigy daganat: mennyi idő van hátra?
Hasnyálmirigyrák és vizesedés
Lehet élni hasnyálmirigy nélkül?
Hasnyálmirigyrák gyógyítás, EGFR kezelés
Hasnyálmirigyrák, aggresszió

Top