Hasnyálmirigyrák a világban és idehaza

A hasnyálmirigyrákban szenvedők száma világszerte növekszik, a Nemzeti Rákregiszter adatai szerint Magyarországon minden évben közel háromezren szembesülnek a betegséggel, nők és férfiak nagyjából fele-fele arányban. 50 éves kor alatt ritkán fordul elő, férfiaknál a betegek 75 százaléka, nőknél 80 százaléka 60 év feletti. A rossz kilátások egyik fő oka, hogy a betegek többségénél már akkor fedezik fel a bajt, amikor előrehaladott, illetve áttéteket adott más szervekbe is, így gyógyszerekkel is csak ideig-óráig tudják feltartóztatni a betegség előrehaladását, mert a ráksejtek gyakran hamar ellenállóvá válnak a kezelésekkel szemben.

Amint arra dr. Lakatos Gábor onkológus a Klinikai Onkológia című folyóiratban írt összefoglalójában rámutatott, a hasnyálmirigy-daganat ellátásában a 90-es évek második felétől kezdve hosszú ideig nem történt lényeges előrelépés. Az elmúlt években azonban volt fejlődés, 2011 óta új készítményeket és új terápiás protokollokat vezettek be. Mind több adat igazolja a műtét előtti (neoadjuváns) kezelés hatásosságát az azonnali műtéttel szem- ben, pontosabbá vált a kiválasztás (betegszelekció) is, hogy kinek érdemes felvállalnia ezeket az onkológiai kezeléseket. Amiben nincs változás: azoknak a betegeknek jobbak az életkilátásai, akiket sikerül megműteni. De ez nem a hasnyálmirigyrák sajátossága, hanem általánosan szinte minden daganatos betegségre igaz.

Világszerte növelni kell a hasnyálmirigyrák kutatására fordított összegeket, hogy végre komolyabb áttörést lehessen elérni a gyógyításban – hirdetik egybehangzóan nemzeti és nemzetközi szervezetek Európában, Ázsiában és a tengeren túl is. A betegségnek – általában kései felfedezéséből, emiatti gyors lefolyásából eredően is – kevés érintett szószólója van, ezért fontos, hogy minél többen kiálljanak a nyilvánosság elé saját történetükkel. Ezt teszi Charles Bogino is, aki túl az 5 éves túlélési mérföldkövön Amerikában önkéntesnek állt, hogy saját példájával adjon erőt másoknak és képviselje a betegek ügyét. „Hasnyálmirigyrák túlélő: ismerd meg, küzdj ellene, győzd le” – olvasható a pólóján.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top