Hasüregi kemoterápia: mi az a HIPEC kezelés?

HIPEC

A HIPEC kezelés magas hőmérsékletű hasüregi kemoterápiát jelent, kiterjesztett hasüregi műtéttel kombinációban alkalmazzák például hashártyán jelentkező áttétek kezelésére. Egyre több a tapasztalat a daganatsebészetet és az onkológiát ötvöző módszerrel.

Első lépésben sebészileg eltávolítják a szemmel látható daganatmennyiséget a hasüregből, majd speciális, műtét alatti kemoterápiás kezelést kapnak a betegek. Ennek lényege, hogy a kemoterápiás szert nem a vénába, hanem közvetlenül a hasüregbe adagolják a 41-42 fokosra melegített hatóanyagot, amelyet több órán át egy speciális berendezéssel áramoltatnak, ezzel mintegy „átmossák” a daganatos szóródás által érintett területet.

A HIPEC-kezelést Magyarország több kórházában, klinikáján is végzik azoknál a betegeknél (például petefészekrákban, vastagbélrákban, de más daganattípusoknál is), akiknél a nemzetközi szakirodalom és a hazai tapasztalatok alapján előny várható a kezeléstől.

Már az 50. beavatkozást is elvégezte a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, valamint a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika (STéG) közös, hashártya-daganatokkal foglalkozó sebészeti munkacsoportja – közölte a napokban dr. Máté Szabolcs, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Onkológiai és Daganatsebészeti Osztályának osztályvezető főorvosa. A Semmelweis Egyetem által közzétett összefoglalóból kiderül, hogy az intézetben az ötvenedik beavatkozás 2024. januárjának második felében végezték el egy vastagbél eredetű, hashártya áttétet adó daganat miatt egy férfi páciensen. A tudósítás kiemeli: a legnagyobb számban petefészekrákos betegek esetében alkalmazott eljárás elsődleges célja a hashártyán terjedő daganatok kezelése. Ehhez olykor a teljes hashártya mellett egyes szervek részleges vagy teljes eltávolítására is sor kerülhet, majd a sikeres tumoreltávolító műtét végén, a zárt hasüregben egy perfúzor segítségével alkalmazzák a melegített hasüregi kemoterápiás kezelést. Ez a hipertermia amellett, hogy közvetlenül is pusztító hatással bír az esetleges fennmaradt daganatsejtekre, növeli a kemoterápia hatékonyságát, mivel segíti a gyógyszer bejutását a felszíni sejtekbe.

Top