Hatástalan csodavizek

Lehet-e memóriája a víznek? Érdemes-e oxigénnel dúsítani vagy mágneses térrel kezelni? És vajon mitől szűz a szűzvíz? Fábián István vegyész előadását az MTA tette közzé videón.

Oxigénnel dúsított, lúgosított, savasított, mágneses térrel kezelt víz, no meg a titokzatos információkat tároló, végtelenségig hígított oldatok (lásd: homeopátia) – „csodavizek” egész arzenálja várja, hogy egészségünk és hosszú életünk érdekében lehajtsunk belőlük néhány (méregdrága) kortyot. Ha hihetnénk a hirdetéseknek, üresen konganának a kórházak, és életerős aggastyánok tanítanák cigánykerekezni ükunokáikat az őszi napsütésben.

Amint arról a Magyar Tudományos Akadémia hírt adott, Fábián István vegyész előadásában a kémia módszereivel mutatja meg, hogy a csodásnak hitt vizek nemcsak hogy hatástalanok, de esetenként még bajt is okozhatnak. Végül pedig a himalájai só manapság igencsak felkapott mítoszára is jutott néhány perc a közelmúltban az Akadémia székházának zsúfolásig telt Dísztermében.

Fábián István, az MTA doktora, a Debreceni Egyetem tanszékvezetője, korábban az egyetem rektora, az egyetem vegyész mesterképzésének szakfelelőse. Fontosabb kutatási területei a környezeti és analitikai kémia, valamint a reakciókinetika.

 

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top