Hatékony fájdalomcsillapításra és tüneti kezelésre van szükség!

A hatékony fájdalomcsillapítás és a súlyos állapotú betegek tüneteinek szakszerű kezelése az egyedüli megoldás arra a problémára, amely az úgynevezett morfium-ügy kapcsán kirobbant. A Magyarországon immár húsz éve létező hospice és palliatív ellátás továbbfejlesztése segítene ebben – adta közre a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület vezetősége az állásfoglalását.

Bár 2010-ben csaknem 80 hospice szolgálat 6500 végstádiumú daganatos beteget látott el, az intézményi hozzáférés csupán alig 180 ágy volt. Enélkül pedig a betegek otthonában segítő hospice szolgálatok sem tudnak eredményes munkát végezni.

Az intézeti hospice-palliatív ellátás bizonyítottan költséghatékonyabb, mint az aktív kórházi ágyakon való ellátás és a halálozási statisztikák alapján nagyszámú – évente több mint 30 ezer – beteget érint. Ezért a hospice-palliatív fekvőintézményi háttér kialakítását kell megfelelő mértékben fejleszteni. Ezzel biztosítható lenne, hogy a végső stádiumú, súlyos tünetekkel felvételre kerülő vagy otthoni ellátásban tovább nem gondozható betegek ne az aktív osztályokra, hanem állapotuknak és szükségleteiknek legmegfelelőbb szakellátási formába kerülhessenek.

Sajnos az orvosok nagy része nem ismeri a modern fájdalomcsillapító és tünetkezelő (palliatív) eljárásokat. Az elmúlt években elindultak a különböző kurzusok és továbbképző tanfolyamok a témában, de ez nem elég. A hospice-palliatív képzés kötelező egyetemi oktatásának bevezetése a fájdalomcsillapítás és az életvégi ellátás témaköreiben, valamint palliatív klinikai modell kialakítása lennének azok a fontos lépések.

A médiának hiteles képet kell adnia a végstádiumban, tehát terminális állapotban lévő betegek testi és lelki fájdalmainak – szakmailag korrekt – enyhítési lehetőségeiről, mely a hospice ellátásban már megvalósul. Ezzel egyben elősegítenék a halállal, haldoklással kapcsolatos tabuk eltörlését, egy nemzetközileg elismert szakmai terület szélesebb körű magyarországi elfogadtatását. A Magyar Hospice-Palliatív Egyesület a közeljövőben ismét kezdeményezi a döntéshozóknál, hogy mielőbb szülessen pozitív megoldás a hospice és palliatív ellátás, valamint az ezzel kapcsolatos képzések ügyében.

Kapcsolódó cikkek:
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Fájdalomcsillapítás: fontos az orvosi konzultáció
Fájdalomcsillapítás
Rák: miért kell, hogy fájjon?
Hospice: őrizni igyekeznek az emberi méltóságot
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell
Haldokló gyerekeket szolgálnak
A magányos haldoklás ellen küzdenek
Végstádium: a hospice az elhagyatottság ellen küzd
Betegek végstádiumban: út a hospice segítésig
Végstádium és vallásosság orvosi szemszögből
Ki miben hisz? Mi értelme a betegségnek?

Mennyit ér egy élet? És mennyit tudunk adni érte?
Hospice: segítség végstádiumban
Nagy Bandó András: „Minden nap ajándék”

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top