Hererák: megelőzni nem, gyógyítani lehet

Bár a nőgyógyászati tumoroknál ritkábban fordul elő, a férfiak számára az egyik legrémisztőbb kór a hererák. Különösen azért, mert a fiatalabb korosztályokban a leggyakoribb ráktípusnak számít, s nem lehet megelőzni.

Miközben a tüdőrák esetében tudható, hogy megjelenéséért legnagyobb mértékben a dohányzás a felelős, a hererákkal összefüggésben nincs egyértelmű kiváltó ok, aminek az elkerülésével ki lehetne védeni a kórt. Az egyetlen védekezés a rendszeres önvizsgálat, s elváltozás esetén a mielőbbi orvoshoz fordulás.

Az utóbbi évtizedekben egyre több hererákot fedeztek fel az orvosok, ám ezzel párhuzamosan folyamatosan nőtt azok aránya is, akik meggyógyultak a betegségből.

A betegséggel foglalkozó szakemberek hangsúlyozzák: az orvostudomány mai tudása szerint érdemben nem lehet változtatni azon, hogy mennyi hererák fordul elő (azaz a betegség morbiditásán). Hatékony megelőzési módszer híján tehát arra kell koncentrálni, hogy a megjelenő tumort minél előbb felfedezzék, majd eltávolítsák a szervezetből, ezáltal ugyanis nagy az esélye a teljes és végleges gyógyulásnak.

Kíméletesebb kezelések

Amíg néhány évtizeddel ezelőtt a mainál sokkal radikálisabb műtéti beavatkozásokat végeztek a gyógyulás érdekében, mára a sebészi terápia radikalitása jelentősen csökkent. Korábban például akkor is kétoldali (bilaterális) hereeltávolítást végeztek, ha nem találtak a környező nyirokcsomókban áttéteket.

A kezelés kíméletesebbé válása igaz a sugárkezelésre és a kemoterápiára is. Ma már pontosabban meg tudják határozni azt, hogy kinek van szüksége radioterápiára, valamint a sugarat lényegesen pontosabban képesek célozni, ezáltal kisebb dózis is elegendő. A gyógyszeres terápia is enyhébb, kevesebb kellemetlenséggel jár mint korábban. Mindennek nemcsak a kezelés időtartama alatt van jelentősége, hanem a hosszútávú mellékhatások miatt is.

Bár a hereráknál akkor is esély lehet a gyógyulásra, ha a tumor áttétessé vált, nem szabad halogatni az orvoshoz fordulást. A férfiaknak is rendszeresen kell önvizsgálatot végezniük, hogy időben észrevehessék azt, ha gyanús eltérés mutatkozik heréjükben.

Melegvizes fürdő: mire kell figyelni?

Amint az a honlapunkon közölt részletes összeállításból is kiderül, a heréken tapintással érezhető, furcsának, nem megszokottnak tűnő elváltozás, csomó, göbösödés, megkeményedés hívhatja fel a figyelmet a betegségre, egy idő elteltével tompa, húzó, kellemetlen érzés is jelentkezhet. A havi önvizsgálatot melegvizes zuhanyozás vagy fürdés alkalmával lehet leginkább elvégezni, amikor a herezacskó ellazul, s jobban tapinthatóvá válik.

Az esetlegesen észlelt elváltozások nem feltétlenül jelentik azt, hogy tumor alakult ki a herékben vagy a herezacskóban, a tünetek hátterében gyulladás vagy jóindulatú ciszta is állhat. Fontos azonban megjegyezni: az, hogy a hererák gyógyítható, nem azt jelenti, hogy önmagától elmúlik!

Sem az esetleges szégyenérzet, sem a kezelésektől való félelem nem szabad, hogy visszatartsa a férfiakat a mihamarabbi orvosi konzultációtól. A diagnózis egyrészt megnyugtató is lehet, másrészt tumor esetén akkor van esély minél kisebb beavatkozással úrrá lenni a betegségen, ha ezt hamar megteszik.

A rehabilitáció is sokat fejlődött, például amennyiben valamelyik here eltávolítása válna szükségessé, az akár hasonló nagyságú és tapintású protézissel pótolható, ezzel is csökkentve a betegség miatti lelki traumát.

Kapcsolódó cikkek:
Here- és hímvesszőrák
A herék önvizsgálata
Az önvizsgálat nem a nők „kiváltsága”
Férfiak tumoros betegségei

Olvasóink kérdései a hererákról:
Hererák és tüdőáttét
Hererák: elkésett kezelés?
26 éves hererákos férfi
Hererákgyanú és kábítószerek
Felépülés a hererákból
Hererák kiújulása
Eltávolított here
16 éves fiú, csomó a mellékherében
Hereműtét utáni pszichoterápia
Hereciszta, „enyhén sorvadt” here
Borsónyi hereciszta
Félelem a hereráktól
Hereciszta
Csomók a herezacskón

Top