Hogyan alakulhatnak ki a vastagbélrák áttétjei?

A jóindulatú daganatokat alapvetően az különbözteti meg a rosszindulatú tumoroktól, hogy utóbbiak nemcsak helyben növekednek, hanem képesek beszűrni a környező szöveteket, s áttétet (metasztázist) adva szétterjedni a szervezetben. Ennek annál nagyobb a veszélye, minél később fedezik fel és kezdik kezelni a rákot, tehát az elsődleges tumoros góc minél hosszabb időn át van jelen a szervezetben. Az áttétképződés kockázatát nemcsak a tumor mérete határozza meg, hanem a daganatsejtek szövettani és biológiai jellemzői is. Például egy agresszív bőrrák (melanoma) esetében már egy néhány milliméteres daganat is képes áttétet adni, míg például egy vastagbéldaganat esetén lehetséges, hogy csak egy több centiméteres daganatméret esetén éri el a kritikus szintet a terjedésre is képes ráksejtek száma.

A daganatterjedésnek alapvetően három formáját különböztetjük meg: helyi növekedés, nyirokutakon keresztüli (limfogén) terjedés és a vérárammal való (hematogén) terjedés.

A helyi növekedés során a tumor a vastagbél egyre több rétegét szűri be, amely révén egyrészt beszűkítheti a bél átmérőjét, másrészt a bélfalon kívül is terjedésnek indulhat, s ráterjedhet a környező szövetekre is, például beszűrheti a húgyhólyagot, ráterjedhet a hashártyára.

A daganatsejtek a nyirokeret elérve képesek behatolni a nyirokutakba is. Ugyan a nyirokrendszerben az immunrendszer a ráksejtek jelentős részét elpusztítja, ám minél több daganatsejt jut be, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy lesznek közöttük olyanok is, amelyek ellenállnak a szervezet védekező támadásának. Ezért fontos vastagbélrák és végbélrák műtéte esetén, hogy a daganat körül lévő nyirokcsomókat is eltávolítják és szövettanilag feldolgozzák. Ezek érintettsége befolyásolja a daganat stádiumát és onkológiai kezelését is. A nyirokerek az egész szervezetet behálózzák, ezért a nyirokkeringéssel számos helyre eljuthatnak és kitapadhatnak a daganatsejtek.

Ugyanez a helyzet akkor, ha a véráramba bejutnak a ráksejtek és ott túlélnek, majd táptalajra találnak valamelyik másik szervben, vastagbélrák esetén leggyakrabban a májban.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top