Hogyan előzhető meg vagy állítható meg a vastagbélrákos beteg kóros testsúlyvesztése?

A daganattal összefüggő kóros fogyást három stádiumba sorolják. Az első stádium a pre-cahexia, amikor az étvágytalanság mellett az anyagcsere megváltozik, de a testsúlyvesztés még 5 százaléknál nem nagyobb. A második stádiumban intenzívebbé válik a fogyás, az egész szervezetet érintő gyulladásos folyamat is kimutatható, amit a laboratóriumi leleteken a CRP (C-reaktív protein) érték jelentős emelkedése is jelez. A harmadik, előrehaladott stádiumban (refrakter cachexia) az erőteljes leépülési folyamatok uralják a kórképet.

Amint a Miért okozhat fogyást a vastagbélrák és mikor kóros a testsúlyvesztés? című kérdésre adott válaszban kifejtettük, a daganatos betegek fogyása nem csupán abból ered, hogy nem esznek eleget, hanem a háttérben egy rendkívül összetett, az anyagcsere-egyensúlyt megbolygató gyulladásos folyamat játszódik le. Következésképpen a kóros tumoros fogyás kivédésére, illetve intenzitásának csökkentésére sem elegendő többet enni – különösképpen, hogy erre sok esetben nem is képes a beteg, akit netán étvágytalanság, émelygés, hányás, hasmenés, fájdalmas szájnyálkahártya-elváltozás is gyötör. Természetesen a legfontosabb, hogy egyen a beteg és a lehetőségekhez képest örömét is lelje az evésben, de a tumoros cachexia ellen orvosi eszközöket is be kell vetni.

A kezelőorvos javasolhat vagy receptre is felírhat étvágygerjesztő készítményeket, táplálásterápia keretében pedig ugyancsak vényre rendelhet különféle édes és sós ízesítésben elérhető, kifejezetten a daganatos betegek számára kifejlesztett speciális tápszereket is – ezek közül elsősorban a magas fehérjetartalmú, s csökkentett szénhidráttartalmú készítményeket javasolt választani. Ha bármilyen okból nem tud a beteg szájon át étkezni, szonda bevezetésére és szondatápszerekre lehet szükség. (A szondatáplálásról önálló válaszban írunk.)

A kalóriapótlás biztosításán túl tehát szükséges a szervezetben zajló gyulladásos folyamat gátlása, s a daganatból felszabaduló káros anyagok (citokinek) ellen ható anyagok (anticitokinek) adása.  Az anticitokinek csoportjába tartoznak például a progeszteron készítmények, amelyek a központi idegrendszeren keresztül stimulálják az étvágyat, s ellensúlyozzák a leépülési (katabolikus) hatásokat. Ugyancsak előnyös lehet a kortikoszteroidok adása, amelyeknek szintén bizonyított a testsúlynövelő, az étvágy- és közérzetjavító hatásuk, ám e gyógyszerek csak rövid távon – 2-4 héten át – alkalmazhatók, máskülönben súlyos mellékhatásokat okozhatnak. A kezelést kiegészíthetik hormonkészítménnyel (anabolikus szteroidokkal) is.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top