Hogyan működik a PET CT és mikor indokolt PET CT vizsgálat vastagbéldaganatos betegeknél?

A PET (pozitron emissziós tomográfia) és a CT (computer tomográfia) ötvözésével működő berendezés egy rendkívül érzékeny képalkotó eljárás: az egyes szervekben észlelhető alakbeli (anatómiai) elváltozások mellett a szövetek működését, anyagcseréjét is megjeleníti.

A PET-CT hozzájárulhat a kóros folyamatok koraibb felismeréséhez. A vizsgálat során kontrasztanyagként sugárzó izotóppal megjelölt szőlőcukor molekulát (FDG) használnak: az átlagosnál gyorsabb anyagcseréjű – például tumoros – szövetek ezt az izotóppal megjelölt a cukormolekulát felveszik. A magas cukortartalmú szövetek „világítanak” a képeken, a daganatos gócok ily módon „elárulják magukat.”

A vizsgálat előtt 6 órával már nem szabad enni, s cukortartalmú italt inni, a vizsgálat előtti 2 órában viszont legalább egy liter szénsavmentes vizet el kell fogyasztani. A szedett gyógyszereket a napi rutinnak megfelelően be kell venni. A cukortartalmú kontrasztanyag miatt a vizsgálat érzékenységének feltétele, hogy a kiinduló vércukorszint 8 mmol/l alatt legyen, ezt közvetlenül a kontrasztanyag beadása előtt ellenőrzik. A nyomjelző anyag intravénás beadását követően 1-2 óra teljes fizikai és szellemi nyugalomra van szükség, ezt elkülönített pihenőben biztosítják – ez idő alatt meg kell inni 1-1,5 liter röntgen kontrasztanyagot tartalmazó folyadékot. Maga a vizsgálat 20-25 percig tart, addig mozdulatlanul kell feküdni. A vizsgálat nem fájdalmas, nem érezhető, a berendezés működése közben – ellentétben az MR vizsgálattal – jelentős zaj sincs.

A vizsgálat után sokat kell inni, hogy a vizelettel minél gyorsabban kiürüljön a nyomjelző anyag a szervezetből. A sugárzó izotóp miatt egy napig kerülni kell a kismamákkal vagy kisgyermekkel való érintkezést.

Vastagbélrákos betegeknél a PET-CT vizsgálat célja lehet az áttétek keresése, az alkalmazott terápiák eredményességének megítélése is. Ugyanakkor mivel a műtét, a kemoterápia és a sugárkezelés is befolyásolja az érintett területek cukor-anyagcseréjét, e beavatkozások után várni kell a vizsgálattal – kemoterápia után legalább egy, műtétet követően másfél, sugárkezelés után három hónapot. Közvetlenül az onkológiai gyógyszeres kezelést követően akkor lehet értelme PET-CT vizsgálatnak, ha rendelkezésre áll kezelés előtti lelet is, amellyel össze lehet hasonlítani a változásokat.

A társadalombiztosítás által finanszírozott PET-CT-ről nem dönthet önállóan a kezelőorvos: a vizsgálati kérelem szakmai indokoltságát egy PET Várólista Bizottság bírálja el. Pozitív döntés esetén a beteg felkerül a központi várólistára, majd értesítik arról, hogy az országban működő PET-CT központok közül hol tudják fogadni.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top