Hogyan működik az ultrahang és mikor indokolt ultrahang vizsgálat vastagbéldaganatos betegeknél?

Az ultrahang (UH) készülék magas rezgésszámú, az emberi fül számára nem hallható hanghullámokat bocsát ki, amelyeket az egyes anyagok különböző mértékben nyelnek el, illetve vernek vissza. A radiológus a monitoron gyakorlatilag a visszhangok képpé alakított formáját látja csaknem valós időben. Az ultrahang jól alkalmazható a hasi szervek (vese, lép, máj, hasnyálmirigy, epehólyag), a fej-nyaki régió (pajzsmirigy), a szív, az ízületek, a herék, a prosztata, a méh, a petefészek, az erek vizsgálatára is, illetve egyes beavatkozásokat (szövettani mintavétel) is ultrahang által vezérelten végeznek.

Az ultrahangvizsgálat nem terheli meg a szervezetet, nem jár sugárzással, nincs mellékhatása, tehát kockázatmentesen ismételhető (ezért alkalmas magzati vizsgálatokra is). Olykor kérik a beteget, hogy üres vagy teli hólyaggal érkezzen, s egyes vizsgálatok előtt 4-6 órával már nem szabad enni – a vizsgálatot kérő orvossal ezt érdemes előre egyeztetni. A helyszínen egy zselés anyag a vizsgált területre való felvitelén túl sincs szükség különösebb előkészületre.

Az ultrahang nem alkalmas minden szerv és elváltozás vizsgálatára: nem ad elegendő információt az üreges szervekről, például a belekről, a gyomorról, a tüdőről, valamint az elhelyezkedésük miatt úgynevezett „hangárnyékban” lévő területekről. Az ultrahang megbízható és elérhető elsődleges vizsgálati módszernek tekinthető, amelynek helye van a vastagbéldaganatos betegek kontrollvizsgálataiban is.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top