Hogyan orvosolhatók a prosztatarák miatti szexuális problémák?

A prosztatarák műtéti eltávolításakor az ondóhólyagot is kiveszik, a nemzőképesség megszűnik. (Ha valakinek gyermekvállalási tervei vannak, a daganatellenes beavatkozások előtt lehet lehetőség a spermiumok lefagyasztására és spermabankban való megőrzésére egy későbbi mesterséges megtermékenyítéshez.) Prosztataműtétet követően a férfi száraz orgazmust élhet át, ami azt jelenti, hogy kéjérzetet, orgazmust megélhet, de nem távozik a péniszen keresztül spermium. A műtét károsan érintheti a merevedés kialakulásáért felelős idegkötegeket: ha lehetőség van idegkímélő műtéti technika alkalmazására, a maradandó impotenciának kisebb, ha nincs erre lehetőség, akkor nagyobb a kockázata. A sugárkezelés kisebb kockázattal okoz impotenciát, viszont a besugárzás is hathat károsan a környező idegekre, a szövődmények hosszabb távon is kialakulhatnak, megmaradhatnak. Ráadásul a sugárkezelést szinte mindig ki kell egészíteni hormonkezeléssel, a két terápia együtt pedig ugyancsak ellene hat a szexuális életnek. Ha hormonkezelésre van szükség, lecsökkentik a férfi nemi hormonokat a szervezetben, a szexuális vágy (libidó) is lecsökken, megszűnik. Emellett a vizelettartási gondok, cukorbetegség, magas vérnyomás, más kísérőbetegségek és pszichológiai tényezők is közrejátszhatnak a szexuális aktivitás csökkenésében, megszűnésében.

A szexuális problémákat nem szabad tabunak tekinteni: van, akinek ez a kérdés nem fontos, gyakran viszont az orvosok nem fordítanak rá kellő figyelmet, ezért jelezni kell a problémákat. Az intim társas kapcsolat idősebb korban is meghatározó lehet a mindennapokban megélt életminőségben, ezért a kialakuló problémákat épp olyan mellékhatásként kell kelezni, mint bármely más panaszt.

A pénisz merevedését segíthetik potencianövelő gyógyszerek, ezekhez azonban kezdeti erekció, szexuális vágy szükséges – tehát például a férfi nemi hormon hiánya miatti libidóvesztést nem tudják ellensúlyozni e gyógyszerek. Egy prosztatarák diagnózis után számtalan összetevője van annak, hogy kinek és milyen típusú potencianövelő gyógyszert érdemes egyáltalán kipróbálnia. Nem szabad hirdetésekre, ismerősök ajánlására, internetes webáruházakra hagyatkozni! Az orvos az állapotra, a használt gyógyszerekre, a kísérőbetegségekre tekintettel fel tud írni receptre kiváltható, ellenőrzött készítményeket, ha az javasolható. Nem szabad az orvos tudta nélkül semmilyen természetes eredetűnek vagy csodaszernek reklámozott termékkel próbálkozni.

A férfiak egy részének járható út lehet a közvetlenül a péniszbe beadandó injekció, amely automatikus merevedést idéz elő. Első alkalommal betanítás szükséges, majd a beteg a tervezett együttlét előtt önmaga adhatja be magának a hímvessző bőre alá egy vékony tűvel az injekciót. A pénisz vérellátásának javítását segítheti az erek regenerálódásához hozzájáruló lökéshullám terápia is, ám a több alkalomból álló – általában csak magánellátásban elérhető – kezelés előtt is komplett urológiai, andrológiai szakvizsgálat szükséges, hogy felmérjék a kockázatokat, s hogy lehet-e érdemi hatása a módszernek.

A merevedés előidézésében segédeszközöknek is lehet szerepe. Ezek közül a legismertebb a vákuum pumpa: egy műanyag hengert a péniszre húzva abban vákuum keletkezik, amely nyomán a hímvessző szivacsos állományába tolul a vér, majd a pénisz tövénél egy szorítógyűrű gondoskodik arról, hogy a vér ne áramoljon rögtön vissza, hanem az erekció fennmaradjon.

Operációval beültethető péniszimplantátum is. A péniszprotéziseknek többféle típusa létezik, van közöttük rigid és hajlítható is. A modernebb eszközök merevségét a használója szabályozhatja. Ez úgy működik, hogy műtéttel egy szivacsos implantátumot ültetnek be a hímvesszőbe, egy kis tartályt a hasfal mögé, egy kis pumpát pedig a herezacskóba. Ez egy rutin eljárás, nem tart sokáig, a sebész kis bemetszéssel dolgozik, a beültetett eszközök kívülről nem vehetők észre. Szükség esetén a herezacskóban lévő kis pumpát megnyomva kerül át a merevedést kiváltó folyadék a tartályból a hímvesszőbe, majd a visszafolyást is a beteg szabályozza.

A vizelettartási gondok ellen alkalmazott gyógytorna feladatai hosszabb távon – mivel akkor is az alhasi, medencefenéki izmok edzése a cél – az erekciós funkciókra is kedvezően hathatnak. Az intimtornát szakavatott gyógytornásszal kell átbeszélni, begyakorolni. Kiegészítő kezelésként említhető a pszichoterápia, amely a stressz, a szorongás csökkentése, az önbizalom erősítése által segíthet visszanyerni a szexuális élethez kellő magabiztosságot.

További információk a betegségről: 50 kérdés – 50 válasz a prosztatarákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top