Hogyan vesznek mintát a mammográfia után?

A videón dr. Forrai Gábor radiológus, a Honvédkórház-Állami Egészségügyi Központ osztályvezető főorvosa és dr. Kulka Janina, a Semmelweis Egyetem II. Patológiai Intézetének professzora lépésről-lépésre elmagyarázza mi történik akkor, ha valakit visszahívnak egy mammográfiás szűrővizsgálatot követően.

Amint dr. Forrai Gábor elmagyarázza, a mammográfia négy alapfelvétel elkészítéséből áll, közben a mammográfiás röntgenasszisztens tapintásos vizsgálatot is végez. A felvételeket két emlődiagnosztikában jártas radiológus egymástól függetlenül értékeli, s ha nem találnak semmilyen elváltozást, elég 2 év múlva jelentkezni ismét kontrollvizsgálatra. Ha gyanús elváltozást találnak, visszahívják a pácienst, kiegészítő mammográfiás felvételeket készítenek és ultrahangvizsgálatot is végeznek. A főorvos hangsúlyozza: a visszahívott nők 80 százaléka egészséges, de fontos tisztázni az elváltozás mibenlétét. Ha indokolt a további kivizsgálás, citológiai vagy szövettani mintát vesznek.

Amint prof. dr. Kulka Janina folytatja, a patológus bevonására akkor van szükség, ha a radiológusok nem tudják eldönteni a felvételek alapján, hogy milyen elváltozást észleltek, s az igényel-e további teendőket. Az esetek többségében vékonytűs mintavétellel vesznek ki sejteket az elváltozásból és vizsgálják azt meg, ekkor citológiai lelet készül. Ritkább a vastagtűs mintavétel, ekkor szövettani diagnózis készül. A Szegedi Tudományegyetem MammaMia Egészséges Emlő Programja keretében készült videón Kulka Janina a mintavételi eljárások részleteiről is beszél, majd dr. Járay Balázs patológus főorvos tér ki arra, hogy a patológiai vizsgálat nem jelent kimutatható kockázatot a betegség lefolyása szempontjából.

Kapcsolódó cikkek:
Patológusok a gyógyításban: film a vizsgálatokról
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ
Testvérpár a tárgylemezen: Kulka Janina patológus és Kulka János színművész I. rész
Testvérpár a tárgylemezen: Kulka Janina patológus és Kulka János színművész II. rész
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top