Hogyan zajlik a prosztatarák külső sugárkezelése?

A sugárkezelés a beteg részéről nem igényel különösebb előkészületet, a kezelések előtt szabad enni és inni is. Kezelések idején sok folyadékot kell fogyasztani, enni pedig a nap folyamán többször javasolt kisebb mennyiséget. Kismedencét érintő külső besugárzás esetén az orvos kérheti, hogy – a minél precízebb célzás érdekében – a páciens mindig teli vagy mindig üres hólyaggal érkezzen, illetve kerülje a puffasztó ételek fogyasztását. A kezelés idején a besugározandó területen a bőrnek tisztának, száraznak kell lennie.

A kismedencei urológiai daganatok sugárkezelése során a tumor elpusztításához szükséges dózist kisebb adagokban, általában naponta ismétlődő, egyenletes intenzitású sugárkezeléssel kapja meg a beteg. A kezelés előtt szimulációt (számítógépes tervezést) végeznek, hogy felmérjék a tumor pontos elhelyezkedését, meghatározzák a céltérfogatot, kiszámolják a megfelelő sugárdózist és a leghatékonyabb, legbiztonságosabb besugárzási irányokat. Az eljárás 1-4 órát vesz igénybe, előtte általában ihat, ehet a beteg, a gyógyszereit is beveheti, ha a kezelőorvos másként nem tájékoztatja.

A szimulációhoz fel kell feküdni egy kezelőasztalra. Szükség lehet kontrasztanyagra. A szimuláció során a kezelőasztal különböző irányba mozdul, piros lézerfény látható a falakon, miután a helyiséget elsötétítették. Annak érdekében, hogy a sugárkezelések alatt a megfelelő testhelyzetben maradjon a beteg, az alsótestének megfelelő lenyomatot készítenek, majd ezt a maszkot mindig rögzítik a kezelőasztalhoz, a beteg alá helyezik. CT-vel képeket készítenek a kezelés pontos megtervezéséhez. Steril tű és tinta segítségével 5-7 tűfej nagyságú állandó tetoválást, vagy tartós tintajelzést tesznek a bőrre, majd fotókat is készítenek a testhelyzetről, melyek a tetoválásokkal együtt segítik a mindig azonos pozíció felvételét.

A tényleges kezelések előtt segítenek a betegnek a megfelelő testhelyzetbe kerülni a kezelőasztalon, majd egyedül hagyják a szobában, de egy másik szobából figyelik és hallják, amit mond. Az előkészületek hosszabb ideig tartanak, mint maga a besugárzás. A besugárzás alatt a beteg semmit sem érez, az eljárás nem okoz fájdalmat, nem érezni forróságot vagy égető érzést (sokan tartanak ettől). Kezelés közben mozdulatlanul kell maradni, egyenletesen, kis intenzitással lélegezni. Erre azért van szükség, mert a sugárnyalábot akkor tudják nap mint nap pontosan a tumor helyére irányítani, ha a beállított pozícióban marad a páciens. Ha valaki kényelmetlenül érzi magát vagy segítségre van szüksége, a sugárterápiás asszisztens segít. Fontos, hogy minden egyes kezelésen részt kell venni, mert csökkenti a terápia hatékonyságát, ha kimarad egy-egy alkalom.

További információk a betegségről: 50 kérdés – 50 válasz a prosztatarákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top