Hospice: 20 éve dolgoznak az elesett betegekért

Négy köztársasági elnök felesége vállalta közösen a 2011-ben 20 éves Magyar Hospice Alapítvány jubileumi programjainak fővédnökségét, akik személyes szerepvállalásukkal és megjelenésükkel kívánnak súlyt adni e hiánypótló egészségügyi szolgáltatás fontosságának.

Magyar Hospice Alapítvány1991-ben Polcz Alaine közreműködésével alakult meg a Magyar Hospice Alapítvány, mely céljainak megfelelően a rákbetegek számára elviselhetővé és emberhez méltóvá teszi életük utolsó szakaszát. Az intézmény alaptevékenysége a fájdalomcsillapítás, a betegek méltóságának utolsó pillanatig való megőrzése, családjuk pszichológiai támogatása. A gyógyíthatatlan rákbetegeket otthonukban, valamint szükség esetén a budapesti Hospice házban gondozzák: az ápolás, gondozás egyénre szabott és térítésmentes.

A palliatív, azaz fájdalomcsillapító egészségügyi hospice szolgáltatás iránt egyre nagyobb a társadalom igénye, miközben fenntartását és működtetését egyelőre csak kis részben támogatja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. A jubileumi évben a Magyar Hospice Alapítvány a szolgáltatás ismertségének elterjesztésére, nemzetközi és hazai szakmai képzésekre, s nem utolsó sorban a társadalom további érdeklődésének fenntartására kíván fókuszálni.

Ezt szolgálja – az egészségügyi szakmai program mellett – a 2007 óta működő Nárcisz program is. Az országszerte megrendezett, népszerű tavaszi Nárcisz-futással, az őszi közös nárcisz ültetési akciókkal ezrek figyelme fordul a palliatív kezelés fontosságára. Külön pedagógiai program foglalkozik a fiatalok érdeklődésének felkeltésével az emberi méltóság, a szolidaritás ügye iránt. Több mint 100 képzett önkéntes segíti a hospice munkát, 2010-ben az Év önkéntese díjat is az alapítvány önkéntese kapta.

Kapcsolódó cikkek:
Hospice: őrizni igyekeznek az emberi méltóságot
Végstádium: a hospice az elhagyatottság ellen küzd
Betegek végstádiumban: út a hospice segítésig
Végstádium és vallásosság orvosi szemszögből
Ki miben hisz? Mi értelme a betegségnek?

Mennyit ér egy élet? És mennyit tudunk adni érte?
Hospice: segítség végstádiumban
A magányos haldoklás ellen küzdenek
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell
A palliatív terápia célja és jelentősége

Top