Hospice: őrizni igyekeznek az emberi méltóságot

Az emberi méltóság az utolsó pillanatig megőrizhető ” vallják a hospice-mozgalom képviselői, akik azért küzdenek, hogy segítsék a végstádiumú daganatos betegeket. A „Méltóság mezeje” országos programsorozathoz kapcsolódva Szegeden megrendezett ünnepségen arról is szó esett, hogy sok beteg nem jut hozzá a megfelelő gondoskodáshoz élete utolsó időszakában.

Amint arról a SzegedMa.hu helyi hírportál beszámolt, a Szent Klára Alapítvány és a Magyar Hospice Palliatív Egyesület támogatásával, a Szegedi Hospice Alapítvánnyal együttműködve rendezték meg a szegedi ünnepséget. A Hospice Világnapon kis- és nagydiákok közreműködésével nárciszhagymákat ültettek, melyekből reménység szerint tavaszra színes virágmező nyílik a szegedi Szent György téren.

A program célja, hogy már gyerekkorban kezdetét vegye olyan tudatos nevelés, mely a szenvedő emberrel való együttérzést, a betegséghez, halálhoz való viszonyt elfogadottá tegye. A nárciszhagymák ültetése, virágzása és elnyílása szimbolikusan ábrázolja az élet kezdetét, virágzását és elmúlását. A nárcisz maga a rákbetegeket gondozó szervezetek gyakori szimbóluma, az élet, a remény, a halál legyőzésének, a szeretetnek, ragaszkodásnak a kifejezője.

„Azon daganatos betegeknek, akik már aktív onkológiai kezelésben nem részesülnek, nincs megfelelő ellátás Szegeden, mert nincs hospice-osztály, nincs folyamatosan működő otthoni hospice-ápolás, e betegek számára a krónikus belgyógyászati osztályokon való elhelyezés nem megoldás” – mondta el a portálnak Varga Katalin, a Szent Klára Alapítvány kuratóriumának elnöke, az Onkoterápiás Klinika pszichoonkológusa. Az alapítvány végső célja, hogy Szegeden létrejöjjön egy hospice-ház, és ehhez csatlakozzon egy hospice-mobilszolgálat.

– Elkezdtünk működtetni egy ügyfélszolgálati irodát. Fel szeretnénk mérni, mire is van szüksége a szegedi betegeknek és hozzátartozóiknak. Szeretnénk lelki segítséget nyújtani a daganatos betegeknek és hozzátartozóiknak egyéni és csoportos formában. Cél az is, hogy önsegítő csoportok kezdjenek működni. Képzett szociális munkásunk a betegséggel kapcsolatos szociális problémák megoldásában is segítséget nyújt, mint a rokkantjáradékkal, rokkantnyugdíjjal, társadalombiztosítással kapcsolatos ügyintézés. Nem a betegek helyett intézzük el ezeket a dolgokat, hanem minden segítséget megadunk nekik ahhoz, hogy el tudják intézni – emelte ki Varga Katalin.

Lehetőség lesz mozgásterápiára, a különböző testséma megváltozással járó betegségeknél az új testkép elfogadására, alakítására irányuló különböző táncterápiákra. Csontáttétes betegeknél az onkológiai kezelést kiegészítő mozgásterápiát és gerinctornát terveznek. Fontos a daganatos betegek táplálása is – teszi hozzá a szakember. „A betegeket és a hozzátartozókat kiscsoportos formában igény szerint megtanítjuk a gyógytápszerek használatára, speciális tápok készítésére, és egészséges egyensúlyt teremteni a gyógyhatású készítmények és a kuruzslók által horribilis áron ajánlott készítmények között szakértő gyógyszerész segítségével” – magyarázta Varga Katalin.

Évente egy kisvárosnyi lakosság, 30-32 ezer ember hal meg daganatban Magyarországon, és csupán 3-4 ezren részesülnek hospice ellátásban. A szegedi klinikán évente 10 ezer beteget kezelnek, ebből évenként 6 ezer az új beteg. A pszichoonkológia forgalma az elmúlt évek során 150-200 fővel nőtt, ez évben túl vagyunk már az 1500 páciensen – sorolta a számokat Varga Katalin.

„Senki sem intézetben szeretne meghalni – nem is ez a cél -, hanem a saját otthonában, a szerettei körében. A nyugat-európai hospice-mozgalmaknak az az egyik legfontosabb céljuk, hogy minél több beteget otthonukban lássanak el az életük utolsó szakaszában. Ahol viszont nincs hozzátartozó, vagy messze lakik, éjjel-nappal dolgozik, ott egy hospice-ház nagyobb biztonságot nyújt spirituálisan is” – tette hozzá a szakember.

Hosszú és rögös út vár ránk – vallotta be Varga Katalin. „Az ember életében az egyik fix pont a születés, a másik a halál. Ezért is kell foglalkoznunk ezzel a kérdéssel. Sajnos annak ellenére, hogy a szűrővizsgálatok egyre korábban és egyre nagyobb számban fedezik fel a daganatos betegségeket, annak ellenére, hogy az onkológiai kezelés is egyre korszerűbb és hatékonyabb, változatlanul szükséges, hogy a halál közelébe kerülő, gyógyíthatatlan betegek számára megteremtsük a megfelelő életminőség megtartásának lehetőségét, és azt a lelkileg megnyugtató helyzetet, hogy az ember ebben az utolsó pillanatban sincs elszigetelten egyedül – tudósított a SzegedMa.hu portál.

Kapcsolódó cikkek:
Végstádium: a hospice az elhagyatottság ellen küzd
Betegek végstádiumban: út a hospice segítésig
Végstádium és vallásosság orvosi szemszögből
Ki miben hisz? Mi értelme a betegségnek?

Mennyit ér egy élet? És mennyit tudunk adni érte?
Hospice: segítség végstádiumban
A magányos haldoklás ellen küzdenek
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell
Nagy Bandó András: „Minden nap ajándék”

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top