Húgyhólyagrák: Ön ismeri a gyanús tüneteket?

Május a húgyhólyagrák elleni küzdelem nemzetközi hónapja. A Gyógyulj Velünk Egyesület felhívja a figyelmet a figyelmeztető jelekre, illetve online élő előadást is szervez a témában, ahol a betegek is feltehetik az előadónak a kérdéseiket.

A Nemzeti Rákregiszter adatai szerint minden évben 2400 férfi és 1100 nő szembesül a rosszindulatú húgyhólyagrák diagnózisával. Mint más rákbetegségeknél, a hólyagdaganatra is igaz: a gyógyulási esélyeket, az orvosi lehetőségeket, az életkilátásokat alapvetően meghatározza, hogy milyen stádiumban fedezik fel a betegséget.

A betegség a kezdeti stádiumban tünetmentes. A mérsékelten előrehaladott stádiumú betegségben a vezető tünet a gyakori, fájdalmas vizelés, valamint a vérvizelés (haematuria). A gyakori vizelést a hólyagban növekvő, egyre nagyobb teret betöltő tumor okozza. A véres vizelet mértéke és gyakorisága ugyanakkor független a daganat stádiumától. A tünetek alapján a betegséget már viszonylag korai fázisában – a páciens jó általános állapotában, az áttétek kialakulása előtt – fel lehet ismerni.

Vizelési panaszok esetén sosem szabad halogatni a kivizsgálást, urológushoz kell fordulni! Önmagában a vizelési panaszok nem jelentik, hogy bizonyosan rosszindulatú daganat áll a háttérben, de ezt mielőbb ki kell vizsgálni.

A hólyagdaganat diagnosztikájáról és kezeléséről ide kattintva részletes információt talál, illetve ezzel foglalkozik a Gyógyulj Velünk Egyesület tematikus weboldala, a Holyagrak.hu honlap is. A Gyógyulj Velünk Egyesület 2022. május 26-án 14 órától a Facebook csatornájukon követhető élő online előadást szervez a témáról: dr. Riesz Péter, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának főorvosa tart előadást és válaszolja meg a betegek kommentben feltett kérdéseit. Az előadás utólag is megnézhető Húgyhólyagrák rovatunkban.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top