Idegrendszeri daganatok és gyermekonkológia

Tizedik alkalommal rendezik meg 2009. október első hétvégéjén a Magyar Neuroonkológiai Társaság kongresszusát. A rendezvény mára a neuroonkológia legújabb szakmai ismeretei, kutatási eredményei átadásának legrangosabb hazai fórumává vált. A kongresszusnak Debrecen ad otthont, a kiemelt témák között szerepel a sugársebészeti gammakés kezelésekkel szerzett tapasztalatok áttekintése és a gyermekkori agydaganatok kezelése is.

– A korábban két napos rendezvényt idén először három naposra bővítettük – mondta el a Weborvosnak dr. Szabó Sándor egyetemi docens, az Idegsebészeti Társaság elnöke. A kongresszus résztvevőinek köre is jelentősen bővült: az idei rendezvényre a szervezők külföldi szaktekintélyeket nyertek meg előadásokra, akikkel a későbbiek folyamán nemzetközi együttműködést is terveznek.

A kongresszus kiemelt témái között szerepel a sugársebészeti – gammakés kezelésekkel szerzett tapasztalatok áttekintése, Európa vezető szakemberei tartanak összefoglalókat a témakörben. Az úgynevezett alacsonyabb grádusú (kisebb rosszindulatúsági fokú) agydaganatok kezelésének megvitatása érdekében kerekasztal-megbeszélést rendeznek a hazai idegsebészeti centrumok vezetőinek részvételével.

Fontos része a programnak, mindamellett gyakorlati szempontból is nagy jelentőségű a gerinc áttétes daganatainak kezelésével kapcsolatos elvek megbeszélése. A kutatók előadásokat tartanak az onkológiai alapkutatások legújabb eredményeiről, perspektíváiról is.

– A debreceni Idegsebészeti Klinika a Gyermekklinikával együttműködésben hazai gyermek-idegsebészeti centrummá vált. A Gyermekklinika az onkológiai kezelés terén nyújt szintén nemzetközi színvonalú hátteret. A gyermekkori agydaganatok szomorú jelentőségét az adja, hogy az egyik legjelentősebb onkológiai morbiditási és mortalitású tényező a gyermekgyógyászatban, ezért is nagy fontosságú az az összefoglaló referátum, amelyet a szakterület kiválóságai e témakörben tartanak – hangsúlyozta dr. Bognár László, az Idegsebészeti Klinika igazgatója.

Kapcsolódó cikkek:
Agydaganatok
Csontáttétek
Daganatok a gerincben
Gyerekeket fenyegető tumorok

Top