Időt nyertek a vastagbélrákos betegek

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, az onkológus szakma, a gyártók és a betegszervezet szerepe is elvitathatatlan abban, hogy ma Magyarországon az áttétes vastagbélrákos betegek minden olyan célzott onkológiai kezelést megkaphatnak, amely Nyugat-Európában elérhető, s amely esélyt adhat számukra életkilátásaik javítására – nyilatkozta Lakos István, a rákbetegeket képviselő Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke.

Dr. Lakos István

– Olyan finanszírozási szisztémára van szükség, amely nem tesz különbséget beteg és beteg között, hanem biztosítja, hogy ha a kezelőorvos egy terápiát indokoltnak és előnyösnek tart a páciensénél, akkor azt a betege rövid időn belül megkaphassa. Ezt a vastagbélrákos betegek esetében sikerült elérni – szögezi le Lakos István, a daganatos betegeket képviselő Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke. A problémakör tavaly év végén került felszínre, amikor egy tüdőáttétes vastagbélrákkal élő beteg esete rávilágított arra: a finanszírozásban változtatásra van szükség annak érdekében, hogy az előrehaladott vastagbélrákos betegeknek is egyenlő esélyük legyen hozzájutni a legkorszerűbb onkológiai terápiákhoz.

Majorosiné Parti Erzsébet már több mint egy évtizede küzd a vastagbélrákkal: 2002 óta sztómás betegként, kivezetett végbéllel él. Betegsége 2008-ban áttétessé vált. Számtalan kemoterápiás és sugárkezelésen átesett, minden elérhető célzott onkológiai terápiát is megkapott, s ezeknek köszönhetően betegségét éveken át sikerült kordában tartani. A terápiás paletta azonban kifogyott, s immár csak egy olyan gyógyszertől várhatta életkilátásainak javulását, amelyet nem sokkal korábban törzskönyveztek az Európai Unióban, s amelyre Magyarországon még nincs tb támogatás, illetve csak az juthatott hozzá a kezeléshez, akinek az OEP ezt egyedi alapon engedélyezte.

A Gyógyulj Velünk Egyesület figyelemfelhívó akciót indított, a szakorvosok, az egészségbiztosító és a gyártó között pedig tárgyalások kezdődtek, amelyek eredményeként végül felállt egy elismert onkológusokból álló szakmai bizottság, amely a leleteket áttanulmányozva, gyorsított eljárásban tesz javaslatot a terápiára azon betegek esetében, akik számára a kezeléstől előny várható. Az új szisztémában idén már több mint száz – minden más lehetséges kezelésen túllévő – áttétes vastagbélrákos beteg hozzájuthatott a gyógyulást ugyan nem, de életkilátásainak javulását eredményező tablettához.

Majorosiné Parti Erzsébet is több mint féléve részese a terápiának. Tisztában van azzal, hogy betegségének előrehaladását megállítani nem, csak lassítani lehet, viszont vallja: egy rákbetegnek és családjának minden megnyert év, hónap, hét és nap is számít, amit elfogadható egészségi állapotban a szeretteivel aktívan tölthet.

Lakos István hangsúlyozza: a betegszervezet soha nem egy konkrét gyógyszerért lobbizik, hanem az a célja, hogy szélesedjen a terápiás paletta, s a rákbetegeknek életelőnyt adó legújabb onkológiai kezelések – daganattípustól függetlenül – mihamarabb elérhetővé váljanak a magyar betegek számára is. Úgy értékeli: az OEP a vastagbélrákos betegek esetében olyan megoldást talált, amely révén az érintettek jelenleg minden olyan korszerű onkológiai kezeléshez hozzájuthatnak Magyarországon, amely esélyt adhat számukra életkilátásaik javítására.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top