Iskolázottság: 16 év is lehet a különbség

Az európaiak viszonylag hosszú és egészséges életet élnek, az uniós országok lakosainak egészségi állapotában azonban jelentősek a különbségek. A születéskor megállapított várható életkor tekintetében például az uniós tagállamok között fennálló különbség a férfiak esetében 14, a nőknél 8 év. Az alacsonyabb iskolai végzettséggel, szakmai státusszal vagy bevétellel rendelkezők jellemzően gyakrabban betegszenek meg, és rövidebb ideig élnek.

A magyar lakosság egészségi állapotában megnyilvánuló egyenlőtlenségek az egészség társadalmi-gazdasági meghatározóin keresztül csökkenthetők. Amint arról a Weborvos beszámolt, a British Medical Journal 2009. november 10-én közzétett szerkesztőségi állásfoglalása szerint az egyenlőbb társadalom a legtöbb ember életminőségét javíthatja.

Tény, hogy a magyar lakosság „egészségteljesítménye” messze elmarad a gazdasági fejlettség alapján elvárható szinttől, melynek alapvető oka az egészségi állapotban, illetve annak meghatározóiban megnyilvánuló egyenlőtlenség.

Magyarországon a 30 éves korban várható élettartamok értékeiben iskolai végzettség szerint a férfiaknál lényeges eltérések mutatkoznak: a legmagasabb iskolázottságú férfiak 16,5 évvel hosszabb élettartamra számíthatnak, mint a legalacsonyabb iskolázottságúak.

A nem dolgozók halandósága 12-szerese a dolgozókénak. A társadalmi, gazdasági és infrastrukturális szempontból elmaradott, valamint az 500 és 2000 fő közti lélekszámú falvakban élőknek nagyobb az esélye a krónikus betegségekre. Az egyenlőtlenségekkel a pszichoszociális folyamatok is összefüggnek.

Az egyenlőtlen társadalmakban számos szociális probléma előfordulása gyakoribb, mint pl. erőszak, bántalmazás, fiatalkori szülések, börtönbüntetések magasabb aránya, alacsony iskolai teljesítmény, csökkent társadalmi mobilitás, alacsony szintű bizalom és hosszabb munkaidő. A népesség kedvezőbb egészségi állapota és a kisebb jövedelmi egyenlőtlenségek közti összefüggés komoly politikai jelentőséggel is bír.

Kapcsolódó cikkek:
Kinek jusson korszerű gyógyszer?
Az emberek fele rákbeteg lesz?

Megéri meggyógyítani a rákbetegeket
Itthon többen halnak meg rákban mint máshol
Egyenlőtlen esélyekkel küzdenek a rákbetegek

Top