Jóindulatú bőrdaganatok: ciszta, anyajegy, lipoma

A bőr jóindulatú daganatai közé az anyajegyeket, cisztákat, jóindulatú hámeredetű és kötőszöveti eredetű, vér- és nyirokerekből, zsírszövetből kiinduló tumorokat soroljuk.

A bőrön nagyszámban fordulnak elő jóindulatú elváltozások, melyek idővel növekedhetnek, panaszt okozhatnak, és kis százalékban jellegük megváltozhat. Átalakulásukhoz több tényező – mint a krónikus napfényártalom, mechanikai irritáció, sugárzás, vegyi anyagok – járulhatnak hozzá – áll a Webbeteg összefoglalójában.

Eredendő és szerzett anyajegyek

Az anyajegyek már születéskor jelen lehetnek a bőrünkön (congenitalis naevus), de az élet folyamán később is kialakulhatnak (szerzett naevus).

Mindazon elváltozásokat anyajegyeknek nevezzük, melyek éles határúak, és melyeknek színe vagy felszíne eltér a környezetétől. Anyajegyek nemcsak a bőrön fordulhatnak elő, hanem a nyálkahártyákon, így a szájüregben, szemben, gyomor-bél nyálkahártyán, húgyhólyagban is kialakulhatnak.

Az anyajegyek színe lehet barna, bőrszínű, a bőrszíntől világosabb színű és vörös is, felszínük pedig lehet sima vagy szemölcsös, lehet a bőr felszínében lévő, de ki is emelkedhet. Anyajegyek kialakulhatnak hámsejtekből, ún. melanocytákból (festéksejtekből), faggyú- és verejtékmirigyekből, kötőszövetből és erekből.

Minden anyajegynél nagyon fontos a fény- és mechanikai védelem, az irritáció, krónikus gyulladás kerülése. Ha az anyajegy változik, akkor minél előbb orvoshoz kell fordulni. A változás alatt értjük az anyajegy méretének, szélének, színének megváltozását, esetleges kiemelkedését, váladékozását, vérzését.

A ciszták természete

A ciszták különböző nagyságú tokkal körülvett üregek. Többségük elzáródás eredményeképpen jelenik meg, de okozhatja trauma is. A ciszták lehetnek aprók, sárgás bennékűek, de például a hajas fejbőrön kialakulhatnak csecsemőökölnyi bőrszínű, sorvadt bőrrel fedett ciszták is.

A ciszták csak sebészi módon távolíthatók el, és tudni kell azt is, hogy az esetleg visszamaradó falmaradványokból kiújulás, recidíva lehetséges.

A szemölcs

Jóindulatú hámeredetű daganatok közül nagyon gyakori az öregkori szemölcs, az ún. verruca seborrhoica. Ezek a jóindulatú elváltozások idősebb korban a törzsön, nyakon, kezeken, alkarok feszítő felszínén jelennek meg.

Egyesével, de gyakrabban nagyobb számban fordulnak elő. Színűk a sárgásbarnától a fekete színig terjed, laposan előemelkedő, éles szélű növedékek. Méretük néhány milliméterestől a több centiméteresig terjedhet. Jelentőségük a melanomától való elkülönítésben van, ezek nem válnak rosszindulatúvá.

Jóindulatú kötőszöveti daganatok

Jóindulatú kötőszöveti daganatok közül három emelhető ki, a fibroma, a histiocytoma és a keloid.

A fibroma lágy, gyakran kocsányos, több millimétertől, több centiméteres, kiemelkedő, általában puha tapintatú, időnként kemény csomóként jelentkezik. Általában bőrszínű, de lehet világosbarna is. Általában elhízott embereken vagy klimax korban lévő nőkön fordul elő, leggyakrabban a hónaljak terültén, a nyakon, az emlők alatt, ritkán a combhajlatban is. Kezelése sebészi.

A histiocytoma általában 3-10 milliméter átmérőjű, kerek, szürkésbarna, tömött tapintatú, a bőrből enyhén kiemelkedő csomó. Általában mikrotrauma, szőrtüszőgyulladás, rovarcsípés után alakul ki. Időnként viszkethet, panaszt okozhat, ekkor sebészileg eltávolítható.

A keloid alatt olyan kóros hegképződést értünk, amikor a kiváltó sérülés után viszonylag gyorsan lapos, kemény, tumoros beszűrődés keletkezik, mely általában a szélek felé spontán növekszik. Égés, forrázás, savmarás, oltás, pattanások és műtéti beavatkozások után szokott kialakulni az arra hajlamos egyéneken, melyre gyerekek és fiatal felnőttek fogékonyabbak. Gyakrabban fordul elő nőkön, és különböző predilekciós helyeken, mint pl. arc, fülek, nyak, törzs felső része, szegycsont feletti terület, végtagok felső része. Kezelése szteroid infiltáció, fagyasztás, illetve sebészi kimetszés és röntgen besugárzás.

Éreredetű daganatok, haemangioma

Éreredetű jóindulatú daganatok a haemangiomák. Általában 40 éves kor után jelennek meg, egyszeres vagy többszörös 2-6 milliméteres vörös színű, laposan kiemelkedő elváltozások. Legtöbbször az arcon, nyakon, törzs felső részén jelentkeznek. Kezelésük elektrokoaguláció vagy lézeres eltávolítás.

Zsíreredetű daganat, lipoma

Végül, de nem utolsó sorban meg kell említeni a zsíreredetű jóindulatú daganatokat, a lipomákat. Különböző nagyságú, tömött tapintatú mobilis csomók a bőrben. Gyakran nagyszámban, szimmetrikusan jelennek meg elsősorban a háton, mellkason, karokon, combokon.

Panaszt általában nem okoznak, de előfordulhat, főleg menopauzában lévő nőkön, hogy fájdalmassá válnak a csomók. Ilyenkor általában depresszió, levertség, kínzó viszketés is kíséri a tüneteket. A lipomák sebészileg eltávolíthatók.

Kapcsolódó cikkek:
Bőrrák: a bőrgyógyász életet menthet
A bőr rendszeres önvizsgálata, az anyajegyek figyelése
Részletes információk a bőrrákról
A leghatékonyabb napvédelem: az árnyék
Miért nem lesz minden anyajegyből daganat?

Top