Jön a napsütés, nő a melanóma kockázata

Az elvékonyodott ózonréteg által fellépő erős UV sugárzásnak és a túlzásba vitt napozási szokásainknak köszönhetően egyre szaporodik a melanómás esetek száma az egész világon, elsősorban a fehér bőrűek körében. A melanóma – azaz a bőr festéktermelő sejtjeinek (melanociták) kóros elváltozása – a bőrből kiinduló daganatos megbetegedések legveszélyesebb típusa.

A melanoma malignum (rosszindulatú festékes anyajegy) elsősorban a fehér bőrűek körében jelentkezik. Ez a bőrdaganat leggyakrabban már meglévő festékes anyajegyből alakul ki, az esetek jelentős hányadánál a törzsön vagy a végtagokon.

Amint arra a Házipatika összeállítása figyelmeztet, az 1 mm-nél vastagabb melanómák gyakorisága is növekedésnek indult az utóbbi években. A betegség diagnosztizálása általában a 45 év felettiek körében figyelhető meg, de fiatal, 20-35 év közötti pácienseknél is gyakrabban jelenik meg a betegség. Magyarországon is egyre többen halnak meg a melanóma miatt évente, ezt a számot azonban egy kis odafigyeléssel csökkenteni lehetne.

Azok, akiknek sok és szabálytalan alakú anyajegye van, veszélyeztetettebbek, ezért jobban oda kell figyelniük bőrük egészségére. Amennyiben az anyajegye megnagyobbodik, a színe megváltozik vagy egyéb alaki változást észlelünk rajta, azonnal forduljunk bőrgyógyászhoz! Korai diagnózis esetén a gyógyulás esélye akár 95 százalékos értéket is mutathat.

A megelőzéshez nagyon fontos, hogy évente legalább egyszer vegyünk részt anyajegyszűrő-vizsgálaton! Emellett ügyeljünk arra, hogy lehetőleg ne tartózkodjon sokat a tűző napon, valamint magas faktorszámú napozószert használjunk a nyári hónapokban.

Kapcsolódó cikkek:
Egyre nagyobb a melanoma kockázata
Bőrrák: a bőrgyógyász életet menthet
A leghatékonyabb napvédelem: az árnyék
A bőr rendszeres vizsgálata, az anyajegyek figyelése
Bőrrák előtt Paget-kór
Miért nem minden anyajegyből daganat?
Bőrrák: rákkeltővé nyilvánították a szoláriumot

Top