Karinthy agytumorának története ma is aktuális

Karinthy Frigyes Utazás a koponyám körül címmel saját agydaganata felismeréséről és a betegség megéléséről 1937-ben megjelent regényére ismét felfigyeltek külföldön, újra megjelent angol nyelven. Az amerikai kritikusok méltatása szerint Karinhty regénye remekmű, máig aktuális erővel bír. A Times újságírója szerint ez volt az azóta kialakult betegségmemoárok műfajának első darabja, amelyben a páciens  tapasztalatai, visszaemlékezése olvasható betegsége és kezelése történetéről. Az utóbbi húsz évben hatalmas irodalma lett a műfajnak, és bár az orvostudomány sokat fejlődött Karinthy betegsége óta, az emberi tapasztalat ugyanaz. Az Utazás a koponyám körül máig a műfaj egyik legjobb regénye.

Amint arról a Litera irodalmi portál beszámol, a New York Review of Books elemzést közöl Karinthy Frigyes Utazás a koponyám körül című regényének angol nyelvű kiadásához. Azon túl, hogy a méltatások szerint Karinhty regénye az azóta elterjedt, páciensek által írt betegség- és gyógyulástörténetek műfajának első darabja, máig aktuális erővel bír.

Karinthy csillapíthatatlan tudományos érdeklődése miatt, autodidaktaként meglehetős jártasságot szerzett a orvostudományban, amelynek segítségével elég hamar sikerült diagnosztizálnia betegségét; az első fejezetek kvázi nyomozása, az egyre szaporodó furcsa tünetek, hallucinációk után azt az utat mutatja be, amikor Karinthy mérnöki precizitással kezdte sorra venni és rendszerezni a jeleket, majd arra jutott: agytumora van.

Kiterjedt orvosi kapcsolatai révén könnyen talált olyan orvost, aki a legkorszerűbb eszközökkel kezdte őt vizsgálni, ám pont az orvosokkal meglévő barátsága miatt volt nehezebb megtudnia az igazságot. A kritikus kiemelte, hogy Karinthy számára az egyik legnehezebb momentum az volt, amikor saját orvosai, barátai szemében látta meg a felismerést az író gyógyíthatatlannak tűnő betegségére, és a dilemmát, hogy nem merték elmondani neki az igazságot.

Kapcsolódó cikkek:
Agydaganatok
Agytumor: tünetek, felismerés, gyógyulási esélyek
Idegrendszeri daganatok és gyermekonkológia

Top