Kékbe öltöztek a vastagbélrák ellen

Kéknap Nyiregyházán 2014. márciusban - Fotó: Szabolcs-Szatmár-Beteg Megyei Sajtószolgálat

Budapesten kékbe öltözött sétával és kiállítással hívta fel a figyelmet a vastagbélrákra a Van holnap! Zsákos Alapítvány március 7-én. Azt szeretnék elérni, hogy a mellrák ellenes küzdelem rózsaszín szalagjának viseléséhez hasonlóan ezen a napon minél több közösség, munkahelyek, iskolák csatlakozzanak a figyelemfelhívó kezdeményezéshez, s ezzel a szűrővizsgálatokra való mozgósításhoz. Nyíregyházán ugyancsak figyelemfelhívó megmozdulást szerveztek.

A fővárosi sétához egy ismeretterjesztő kiállítás is csatlakozott, amelyen átfogó információkat osztottak meg a vastagbélszűrésről, illetve a betegség kezelési, gyógyítási lehetőségeiről.

Nemcsak Budapesten, Nyíregyházán is megmozdulást szerveztek: a Nyíregyházi ILCO Egyesület által meghirdetett eseményen (képünkön) március 6-án a Kossuth térről indult a csoport, amelyhez többen csatlakoztak, rávilágítva arra, hogy ez a betegség – amennyiben időben felfedezik – gyógyítható.

Kovács Istvánné, az egyesület elnöke a Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Sajtószolgálatnak úgy fogalmazott: a vastagbélrák és végbélrák kialakulása hosszú folyamat, akár 10-15 évig is eltarthat, mire megjelennek az első jelei, ráadásul ezeket gyakran más emésztőszervi betegségekkel is összetévesztik. „Tünet lehet a megváltozott székelési szokás, a puffadás, a fáradékonyság és a hasi fájdalom is. Ha ezeket tapasztalja, mindenképp érdemes elmenni egy szűrővizsgálatra” – hívta fel a figyelmet Kovács Istvánné, aki azt is hozzáfűzte, az időben felfedezett daganatok 90 százaléka gyógyítható.

A sétán részt vett Kósa Tímea, Nyíregyháza alpolgármestere is, aki hangsúlyozta: a daganatos betegségek megelőzésében kiemelt szerepe van az ilyen és ehhez hasonló figyelemfelhívó eseményeknek, hiszen a statisztikák szerint egy kisvárosnyi ember szembesül a vastagbélrák diagnózisával.

Az ILCO egyesület programja a sétával nem ér véget: március 29-én, 10 órától az inkubátorházban egy Kék konferenciát szerveznek, ahol szakorvosok tájékoztatják majd a résztvevőket a vastagbélrák ismérveiről, valamint a műtéti és kezelési eljárásokról.

Kapcsolódó cikkek:
Országos médiapályázat: Hogyan élnek a vastagbélrákos betegek?
Hányan tudják meg idén, hogy vastagbélrákosok?

Top