16 évesen csomó a herében (jelige: hererák gyanú!)

Én egy 16 éves fiú vagyok. Egy ideje csomót találtam a bal herémen. Először azt hittem, hogy a mellékhere dagadt meg, mert ott helyezkedik el pontosan. Kb. 2cm-es gömb valami lehet, fájdalommentes és nem is nyomásérzékeny. Semmi panaszom nincs rá, csak ott van, és lehet látni ránézésre is, nem csak tapintható. Orvoshoz fogok fordulni vele mindenképpen a közeljövőben.

Azt szeretném megtudni, hogy ha halogattam (de nem nőtt a csomó) és rák lenne, akkor már áttétem is lenne? És a műtéti eltávolítás mennyi időt vesz igénybe körülbelül? Igaz, hogy csak egy napot kell bent lennem a kórházban?

Azt, hogy a herében tapintható csomó daganat vagy valami egyéb eltérés okozza, kivizsgálás, urológiai szakvizsgálat döntheti el, amit nem tanácsos halogatni. Amennyiben daganatról lenne szó, tudni kell, hogy többféle heretumor is létezik, s ezen hererákok áttétképzési hajlama nagyon különböző, az áttétek kialakulását csak részben befolyásolja az eltelt idő, legalább ilyen fontos egy esetleges daganat áttétképzési hajlama, agresszivitása is.

Azt, hogy egy hererák esetén milyen műtétre van szükség, a folyamat szövettani igazolása utáni úgynevezett állapotrögzítő képalkotó vizsgálatok (röntgen, CT stb.) dönthetik el. Ezekre a vizsgálatokra azért kerül sor, hogy kiderítsék, vannak-e már távoli áttétek, mert ez befolyásolja a további sebészi és/vagy onkológiai kezelést.

Amennyiben daganat igazolódik, a here eltávolítása sebészileg valóban nem számít nagy beavatkozásnak, egy vagy pár napot vesz igénybe. Az esetleges áttétek megjelenése korlátozza a műtéti bevatkozás lehetőségét, a gyógyulási esélyeket, ezért semmiképp se halogassa az orvoshoz fordulást. Ott remélhetőleg megnyugtató választ fog kapni a betegség mibenléte és a további teendők vonatkozásában.

Kapcsolódó cikkek:
A herék önvizsgálata
Here- és hímvesszőrák

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Hereciszta, enyhén „sorvadt” here
Borsónyi hereciszta
Félelem a hereráktól
16 éves fiú, csomó a mellékherében
Hereciszta
Vörös, fájó hímvessző
Csomók a herezacskón
Eltávolított here

Top