16 évesen lehetséges a torokrák?

Én egy 16 éves lány vagyok. Hallottam a torokrákról elég sok mindent és most, hogy én is kicsit jobban odafigyelek, akkor nyelésnél érzek valamit a torkom jobb felében, és attól félek, hogy torokrákom van. De nem véres a köpetem, a nyelés nem fáj és valamikor nem is érzem, hogy ott van. De most egy picit megijedtem mert kb. 1 órán keresztül szédültem, a vérnyomásom 128/82 volt. És kb. 4 éve dohányzom. És nagyon félek, hogy esetleg torok rákom van.

A levelében leírt vérnyomás nem tekinthető kórosnak, valószínűleg nem ez állt összefüggésben múló szédülésével. Amennyiben torokpanaszai nem szűnnek, háziorvosi vagy gégészeti vizsgálat javasolt.

Számos alkalommal megválaszoltuk már dohányzó kortársai hasonlóan megfogalmazott aggodalmait. Az Ön életkorában nagyon csekély az esélye, hogy torokrák alakulhasson ki. Viszont amennyiben jól értjük, 12 éves kora óta dohányzik, s ha ez így folytatódik, a gyerekkorban elkezdett rendszeres cigarettázással Ön évről-évre növeli az esélyét annak, hogy egyszer beigazolódik a rettegése, s egy rosszindulatú rákbetegség diagnózisával áll Ön elé a kezelőorvosa, miután kivizsgálta akkori panaszait.

Ha elhanyagoljuk a szív- és érrendszeri betegségek, az infarktus, az agyvérzés, a gyomorfekély és más súlyos betegségek kockázatnövelését, akkor is marad legalább egy tucatnyi rák, amely számottevően nagyobb arányban fordul elő dohányosoknál. A sokszor még ma is gyógyíthatatlan tüdőrák mellett ott van a nagyon nagy fájdalmakkal, gyakran a külső torzulásával együtt járó szájüregi rák, nyelvgyökrák, a garat és gége daganatai. A füstben lévő méreganyagokkal Ön hozzájárul ahhoz, hogy egy idő után veserák vagy húgyhólyagtumor alakuljon ki, mivel ezeken a szerveken keresztül próbál a szervezete megszabadulni a méreganyagoktól, amelyeket Ön folyamatosan adagol a légzési és a keringési rendszerébe.

A dohányosok gyakran érvelnek azzal, hogy ismernek olyan embereket, akik cigarettával a szájukban is sokáig élnek. Ez kétségtelenül így van, ám ez a cigarettásoknak az önfelmentő önáltatása. Például olyan embereket is találni szép számmal, akik túléltek közlekedési baleseteket, háborúkat vagy földrengéseket, mégsem mondhatjuk azt, hogy a közlekedési balesetek, a háborúk vagy a földrengések nem ártanak az egészségnek, vagy ugyanakkora a halálozási kockázata egy kaszkadőrnek mint egy könyvtárosnak.

A fenti példákkal csak arra szerettünk volna rávilágítani: gondoljon bele most megfogalmazott félelmébe, s hogy mennyire szeretné ezt évek múltán ismét, csak sokkal erősebben átélni egy kórház folyosóján arra várva, vajon milyen betegséget diagnosztizáltak Önnél vagy esetleg egészséges lesz-e a majdan a szíve alatt hordozott gyermek.

Sajnos a light cigaretták sem jelentenek kibúvót. A kátrány és a nikotin szintje kisebb ezekben a termékekben, ám a füstben több száz más rákkeltő anyag is van, amelyek szintje nem különbözik. Épp ez az, ami miatt egyes országokban már perlik a light cigaretták gyártóit amiatt, mert a felperesek megítélése szerint azt sugallták, hogy termékeik kevésbé ártalmasak, s ezzel félrevezették a fogyasztókat.

Kapcsolódó cikkek:
Szájüregi daganatok
Garat- és gégerákok
A light cigi is erős méreg
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg
Dohányosok az onkológiákon
A dohányzás már nem „menő”

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Gégerák 17 évesen?
Lehet 15 évesen torokrákom?
18 évesen gégerák?
Torokrák lehetséges 17 évesen?
A rák felé 16 évesen
Fertőző torokrák?
Gégerák 18 évesen?
Pukli a torokban
Halálos cigaretta

Top