17 éves lány: megörökölt HPV?

Ha anyukám a velem való terhessége alatt elkapta a HPV-t, akkor én is elkaptam? Mennyi az esélye a méhnyakráknak? Ha most 17 éves vagyok, még érdemes-e beadatni a védőoltást? És akkor érdemes beadatni, ha én is elkaptam annó?

A HPV fertőzés a szülés során megfertőzheti az újszülöttet, de annak igen csekély az esélye, hogy 17 évig fennmarad ez a fertőzés. Ugyanakkor 17 évvel ezelőtt még nem volt ismert, hogy a száznál több HPV törzs némelyikének szerepe lehet daganatos betegség kialakulásában.

A HPV fertőzés nem jár kötelezően méhnyakrák kialakulásával, szerencsére a HPV fertőzések körülbelül 80 százaléka egy éven belül kezelés nélkül is meggyógyul. Gondot az okozhat, ha a ma ismert HPV törzsek közül a rosszindulatú folyamat kialakulására hajlamosítható HPV törzs fertőzte meg a beteget, s ez a fertőzés tartósan fennáll.

Nőgyógyászati vizsgálat során mód van HPV vizsgálatra, de ez szűrésként önköltséges eljárás, fizetni kell érte. Amennyiben egy nőnél a méhnyakrák szűrés esetén daganatos folyamat kialakulásának elkezdődésére utaló citológiai eltérést észlelnek, akkor van lehetőség a HPV vizsgálatot társadalombiztosítási támogatással elvégezni. 17 éves korban a HPV elleni védőoltást esetleg érdemes lehet beadatni, de ennek részleteit nőgyógyász szakorvossal beszélheti meg.

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakszűrés
Nőket veszélyeztető rákok
Védőoltás a méhnyakrák ellen
Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?
Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV? (video)

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Nőgyógyászati félelmek
P3 és HPV 19 évesen
Öröklődő méhnyakrák?
Hogyan tovább?
Méhnyakrák és szexualitás 2.
Gyötrődő kismama
Méhnyakszűrés, P3, idegkimerülés
Méhnyakszűrés, nem múló méhszájseb
Méhnyakrák: hüvelyszárasság a műtét után
Méhnyakszűrés eredmény: P3
Aggodalom a HPV miatt
Örökölhető-e a HPV?

Top