17 évesen csomó a herén (jelige: csomó)

17éves fiú vagyok, kb. 1 éve vagy több ideje van egy csomó a bal herém csúcsán. Eddig nem foglalkoztam vele, mert nem volt panaszom rá. Igazából most sincs rá panaszom, mert nem fáj, nem nyomásérzékeny. Ez a kis valami látszik ránézésre is, olyan mintha 3 herém lenne. Azt szeretném megtudni, hogy ez baj-e? Ha rák lenne, több mint 1 év alatt akkor már lenne tünet, nem (fogyás, fájás, ilyesmik)?

Ez a kis csomó nem nőtt ez idő alatt és „mozog” is, tehát nincs hozzánőve a herémhez, esetleg a mellékheréhez, és ha a kezemmel mozgatom, akkor arrébb megy, de csak a bal herém körül mozog. Elképzelhető, hogy mégis rák vagy ciszta lenne?

Bármilyen részletes leírás alapján sem vállalkozhatunk látatlanban diagnózis felállítására, egy urológiai vizsgálat és kivizsgálás választ adhat a kérdéseire. Ez azért is nagyon fontos lenne, mert a hererák azon ritka rosszindulatú daganatos betegségek közé tartozik, amelyek elsősorban nem idős, hanem fiatal korban jelentkeznek.

Nem törvényszerű, hogy egy rákos, főleg csak helyileg jelentkező elváltozás fájdalmat okozzon, ez önmagában tehát nem lehet megnyugtató körülmény. A fogyás is csak igen előrehaladott betegségekben, vagy a tápcsatorna betegségeiben jelentkezik, tehát nem kötelező együttjáró tünet még egy áttétes betegségnél sem.

Ami a legfontosabb: ne halogassa tovább azt, hogy elmenjen a háziorvosához vagy egy urológushoz! Ha kezelést igénylő elváltozás zajlik, akkor annál nagyobb az esély a gyógyulásra, minél hamarabb megkezdődik a gyógyítás. Ha pedig az igazolódna, hogy nincs szükség beavatkozásra, legalább megszabadul attól a szorongástól, amelyet a bizonytalanság okoz.

Kapcsolódó cikkek:
Here- és hímvesszőrák
Hererák: megelőzni nem, gyógyítani lehet
A herék önvizsgálata
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
16 évesen csomó a herében
Hereciszta, enyhén „sorvadt” here
Borsónyi hereciszta
Félelem a hereráktól
16 éves fiú, csomó a mellékherében
Hereciszta
Vörös, fájó hímvessző
Csomók a herezacskón
Eltávolított here

Top