17 évesen lehet gégerákom?

17 éves fiú vagyok, kipróbáltam a dohányzást: 2 hónap alatt talán 3 doboz cigi ment el, és mondtam, hogy nem jó dolog, abba is hagytam. Alkoholt nagyon ritkán, alkalmanként nagyon keveset, úgymond mértékkel.

Másfél hete elkezdtem köhögni és be is rekedtem. Ezek elmúltak 4-5 napja, azóta viszont fáj a torkom, de csak akkor amikor nyelek. Tegnap vettem észre mikor jobban odafigyeltem a fájdalomra, mintha kisugározna a fülemhez.

De a hangom a kezdeti rekedtségtől eltekintve már rendben van és nem érzek semmilyen buckát a torkomban, a nyelésemmel is minden rendben. (Ezekhez megjegyezném, hogy 2 hete vidámparkban voltunk, és ott agyon üvöltöztem magam, másnapra lett a rekedtség és a köhögés, ami gondolom, hogy emiatt volt. De a torokfájás rá 1 hetére alakult ki.)

Ez lehetséges-e gégerák vagy valamilyen rákfajta a torkomban?

Nagy valószínűséggel nem rosszindulatú daganatról van szó, remélhetőleg panaszai, tünetei 1-2 héten belül teljesen elmúlnak. Egy hónapot meghaladóan fennálló panaszok esetén (s ide tartozik a rekedtség is) azonban orvoshoz kell fordulni, még akkor is, ha a gégerák gyakorlatilag alig fordul elő az Ön életkorában – ennek kockázatát tartós dohányzással lehet növelni, a középkorú férfiaknál alakul ki leggyakrabban ez a betegség.

Ez az egybeesés, s ijedtség viszont remélhetőleg valóban tartósan meggyőzi Önt arról, hogy ne szokjon rá a dohányzásra még akkor sem, ha kortársai ezt teszik. Sokan bagatellizálják a rizikót, azt gondolják, hogy úgyis csak sokára árthat meg a cigaretta, s egyébként is mindenki ismer olyan embert, aki dohányosként is sokáig élt. Ez sajnos önáltatás, mert az, hogy vannak akik „megússzák”, nem jelenti azt, hogy ez mindenkinek sikerülhet. Sőt! Sajnos sok levél érkezik hozzánk dohányosoktól is, akiknek immár diagnosztizálták a tüdőrákját, szájüregi daganatát, garat- vagy gégetumorát. Ekkor már soha többé nem lehet meg nem történtté tenni a kárt, amit a cigarettával a szervezetben okoztak.

Kapcsolódó cikkek:
Szájüregi daganatok
Garat- és gégerákok
A light cigi is erős méreg
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg
Dohányosok az onkológiákon
A dohányzás már nem „menő”

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
16 évesen lehetséges a torokrák?
Gégerák 17 évesen?
Lehet 15 évesen torokrákom?
18 évesen gégerák?
Torokrák lehetséges 17 évesen?
A rák felé 16 évesen
Fertőző torokrák?
Gégerák 18 évesen?
Pukli a torokban
Halálos cigaretta

Top