18 évesen lehetek tüdőrákos?

Mellhártyagyulladásom van, minap voltam kardiológusnál és ott minden rendben ment, tehát szívelégtelenség kizárva. Nem voltam mostanában beteg sem. Talán egy kicsit megfázva, de hát az nem egy ritka dolog. A mellkasom bal felében szúró fájdalmat érzek, és belül szószerint ropogok. (A ropogásra felfigyelt kardiológus is.) 100 méter séta után már nehezen kapok levegőt és erősödik a fájdalom. Dohányzok is. 18 éves vagyok, és eléggé félek. Lehet ez kialakuló tüdőrák jele? Milyen vizsgálat ajánlott még?

A „ropogás” lehet a gyulladt mellhártyalemezek összedörzsölődéséből eredő hang, a terheléssel összefüggő nehézlégzés is lehet a most zajló mellhártyagyulladás  kísérőjelensége. Amennyiben a fulladás vagy egyéb panaszai  rosszabbodó jellegűek, ismét keresse fel azt az orvost, aki a mellhártyagyulladás miatt kezeli.

A leírt tünetek és az életkora alapján kicsi a valószínűsége, hogy rákos megbetegedésről lenne szó, de ezt természetesen csak vizsgálatokkal vagy a betegség klinikai lefolyásának követésével zárható ki.

Ugyanakkor a dohányzással kapcsolatban sokadszor mondhatjuk ugyanazt: ha most még nem is rákos megbetegedés áll tünetei hátterében, minél tovább dohányzik, azzal többszörösére növeli a kockázatát annak, hogy rák alakuljon ki a szervezetében, azaz növeli az esélyét, hogy egyszer az orvostól valóban olyan diagnózist fog kapni, amitől most retteg. A dohányzás nemcsak tüdőrákot okozhat, hanem például a fej-nyaki régió rosszindulatú daganataiért (szájüregi rák, gégerák) is felelős, s a folyamatosan adagolt méreganyagok elősegítik más szervekben is a daganatképződést.

Kapcsolódó cikkek:
Szájüregi daganatok
Garat- és gégerákok
Tüdőrák
A light cigi is erős méreg
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg
SOS segítség, hogy ne füstöljön tovább

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
A rák felé 16 évesen
Torokrák lehetséges 17 évesen?
Gégerák 18 évesen?
Pukli a torokban
Halálos cigaretta

Top