21 éves lány, HPV, P3, cin1

21 éves lány vagyok, 2 napja diagnosztizáltak nálam HPV-t, P3, cin1-gyel. 1 hónapja voltam rákszűrésen, az ultrahang nem mutatott semmi baljós előjelet, de a citológia miatt már visszarendeltek. Bár már én sem éreztem magam a legjobban, sűrű fehér folyásom (kellemetlen szaggal) és alhasi fájdalmam már ekkor fellépett. Azóta elkezdtem a 10 napos kúrát KLION-D 100-as kúppal, amit a nőgyógyászom írt fel nekem a HPV szűrésig. Ez miben segít nekem amellett, hogy a kellemetlen folyásom már megszűnőben van? A hasam még néha megfájdul napközben…

Azért fordulok magához, mert nagyon aggódom, mire számíthatok, és az eredmények még messze vannak…

A másik, hogy párkapcsolatban élek, a barátom is el fog menni természetesen HPV szűrésre a lehető leghamarabb, de ha nála is találnak valamit, s kigyógyítják, akkor nem lehet gond a későbbiekben (pl. a szülésben)?

Azt sem felejteném ki, hogy régebben többször hajlamos voltam hüvelygombára, nem tudom ez mennyire befolyásolja ezt a dolgot?

Más kérdés, hogy a családom elkaphatja tőlem? Vagy más környezetemben élő emberek?

A felírt gyógyszer antibiotikum, tehát a folyás hátterében valószínűsíthetően fennálló bakteriális (és nem a HPV humán papilloma vírusos) fertőzésre hat. A P3-as citológiai lelet miatt kontroll citológiai vizsgálatra is szükség lesz, mert a P3 azt jelenti: nem lehet kimondani, hogy egészségesek a méhszájról levett sejtek, de azt sem lehet kimondani, hogy daganatos folyamat indult meg a méhszájon (mert akkor P4 vagy P5 lenne az eredmény). Ezért kell ellenőrizni, s megnézni merre alakult a folyamat, jó esetben legközelebb már P2 lesz az eredmény.

Az ultrahang nem kell, hogy baljós jelet mutasson a fertőzéssel összefüggésben ahhoz, hogy az fennálljon, mert az nem helyettesítheti a méhnyak citológiai vizsgálatát. Ugyanakkor az ultrahang jól ábrázolja a méhet, a petevezetéket, a petefészkeket, amelyek vonatkozásában viszont a méhnyak sejtjeinek citológiai vizsgálata nem adhat értelemszerűen eredményt.

HPV fertőzés nagyon gyakran jelentkezik a népességben, a nemi szerveknél, a végbél környékének bőrén, de okozhat fertőzést a szájnyálkahártyán is. Kontroll vizsgálatokra lehet szükség a nőgyógyászati szűrésen észlelt HPV fertőzés miatt, amiről azt is tudni kell ugyanakkor, hogy nagyon gyakran önmagától megszűnik (tartós fennállása esetén nő a méhnyakrák kockázata).

A tágabb környezetében élő emberek nem kaphatják el öntől a HPV fertőzést, mert az elsősorban közvetlen érintkezéssel (pl. nemi úton) terjed.

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakrák
Méhtestrák
Petefészekrák
Több rákbetegségért is vírusok a felelősek
Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV? (video)
Méhnyakrák: a vírusok és a stressz kapcsolata
Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?

Méhnyakszűrés
Nőket veszélyeztető rákok
Védőoltás a méhnyakrák ellen

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
P3 citológia kontrollja
HPV gyanús: P3 citológia lehet felfázástól is?
P3 és HPV, immunrendszer erősítése
Citológiai eredmény: P2
P2-es eredmény, reaktív elváltozás
P3-P2 váltakozás, konizáció
P3 és biopszia
P3, sil1 rákszűrési eredmény
P3 CINIII, abbahagyott dohányzás
Petefészekciszta és P3
P3, CIN2
P3, LIS
P3-as kismama
P3 és terhesség

P4-es kismama
Méhszájseb, P4-es eredmény
Méhnyakszűrés, P4-es eredmény
Nőgyógyászati félelmek
P3 és HPV 19 évesen
Öröklődő méhnyakrák?
Hogyan tovább?
Méhnyakrák és szexualitás 2.
Gyötrődő kismama
Méhnyakszűrés, P3, idegkimerülés
Méhnyakszűrés, nem múló méhszájseb
Méhnyakrák: hüvelyszárasság a műtét után
Méhnyakszűrés eredmény: P3
Aggodalom a HPV miatt
Örökölhető-e a HPV?
Nőgyógyászat: lehet rosszindulatú?

Top