32 évesen hasnyálmirigy nélkül (jelige: Whipple)

Férjem december 6-án sárgult be. Semmi panasz, csak a sárgaság tünete és agyag színű széklet. Kivizsgálások követték egymást. A laporoszkópiás vizsgálatot végző doktor az epevezetéket vizsgálva azt a megállapítást tette, hogy a vezetéket valami kívülről lenyomja, és hogy ez sajnos 90 százalékban daganat szokott lenni, valamint hogy nem egy új keletű dolog. Stentet nem helyeztek be.

A CT és a rákmarker semmit nem mutatott, a röntgenen is „csak” némi árnyékot láttak. Mindezek után január 7-én a Transzplantációs Klinikán Whipple műtét keretében eltávolították a hasnyálmirigy egészét, az epevezetéket, az epehólyagot, a lépet, a patkóbelet és a környező nyirokcsomókat. Ma, egy héttel a műtétet követően már nincs az intenzív osztályon, nem kap fájdalomcsillapítót, a sebből eltávolították az utolsó draint.

Mai nappal elkezdődött a szájon át történő táplálás, némi kis levessel, krumplifőzelékkel és almakompóttal. A férjem 32 éves, élete teljében van, már nem hogy lábra állt, sétálgat. Kérdésem az lenne, hogy ez az elkeserítő statisztika, mely szerint a betegek alig 5 százaléka reménykedhet a túlélésben őrá is vonatkozik??? Fiatal, még műthető állapotban, áttét sehol. Szövettan sajnos még nem érkezett. Tudom, mivel kis esélyünk van rá, hogy a daganat jóindulatú volt, ezért most abszolút elvetendő a hasnyálmirigy transzplantáció. Önök szerint később ez megoldható? Mármint így, hogy egyáltalán nincs hasnyálmirigye, és a cukra 15 annak ellenére, hogy 4 óránként kap inzulint.

Amennyiben nem alakul ki újra daganat, illetve áttét, a szervezet ezt az egyensúlytalanságot kibírja? Az enzimeket hogyan lehet pótolni, amiket a hasnyálmirigy termelt volna? A lép nélkül ilyenkor hová kerülnek az elhalt vörösvérsejtek?

Tudom sokat kérdeztem. Két pici gyermekünk van, és nem jó érzés a bizonytalanság. Kérem válaszolják meg azokat a kérdéseimet, amelyeket csak tudják.

Férjénél valószínűleg annak reményében került sor erre a kiterjedt műtétre, hogy ennek segítségével teljesen el lehet távolítani a daganatot, s így esélyt lehet adni a gyógyulásra.

Az inzulinadagolás beállítása időigényes folyamat, különösen akkor, ha éppen most épül vissza az étrendje a betegnek. Egy fiatalembernél valószínűleg nem is fix adagok alkalmazása javasolt, hanem az igényeknek (táplálkozásnak, testmozgásnak) megfelelő, akár naponta változó dózisú inzulinkezelés. A hasnyálmirigy emésztőenzimeit tabletta formájában lehet pótolni.

Arról, hogy a továbbiakban milyen onkológiai kezelésre van szükség, ezek mennyiben befolyásolják a mindennapi életvitelt és reálisan milyen eredmény várható tőlük, csak azt követően lehet állást foglalni, ha megvannak a pontos leletek, mindenekelőtt a szövettani diagnózis.

Kapcsolódó cikkek:
Hasnyálmirigyrák
Fájdalomcsillapítás
Daganatok jellemzői
Kemoterápia: módszerek és gyógyszerek
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Hasnyálmirigyrák és késlekedés
Hasnyálmirigydaganat lefolyása
Hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigy farok daganat
Előrehaladott hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigy daganat: mennyi idő van hátra?
Hasnyálmirigyrák és vizesedés
Hasnyálmirigyrák!?
Hasnyálmirigyrák-műtét
Hasnyálmirigy panaszok
Lehet élni hasnyálmirigy nélkül?
Hasnyálmirigyrák: lehet még kezelni?
Hasnyálmirigy-fej rák
Hasnyálmirigyrák és morfin
Hasnyálmirigyrák és morfium
Hasnyálmirigyrák esélyei
Hasnyálmirigyrák gyógyítás, EGFR kezelés
Hasnyálmirigyrák és hasvízkór
Hasnyálmirigyrák, hasvízkór
Hasnyálmirigyrák, aggresszió
Hasnyálmirigyrák műtéte
Meg kell mondani a bajt?
Áttétes hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigyrák 2.
Hasnyálmirigyrák 1.

Top