4 db agydaganat

Anyunál 4 db daganatot találtak a fejében. Sajnos nem biztattak semmi jóval: 06. 16-án viszik át a kék-golyóba sugárkezelésre. Nagyon sokat hány és szédül. Nagyon sokat alszik. Azt szeretném megtudni, hogy a kisagyában lévő tumort szeretnék úgymond csitítani (így mondta az orvos), de mindig azt kérdezi, hogy mennyi ideje lehet hátra. Erre szeretném kérdezni a véleményét az eddigi tapasztalataikról. Anyunak jobb és bal oldalt, valamint a feje tetején és a kisagyban van daganat.

És még volna egy kérdésem: 2007-ben a hasából szedtek ki egy 6 kg-os daganatot, és miért nem vizsgálják meg az orvosok tetőtől-talpig az olyan betegeket, akiknél már volt rákos daganat? Úgy érzem, hogy ha akkor a felülvizsgálatok alatt megnézik mindenhol és nem csak a műtött hasával foglalkoznak, akkor lehet, hogy a daganatot a fejében előbb észre vették volna. Anyu hiába panaszkodott dolgokra a fejével, semelyik orvos még a fáradságot sem vette, hogy anyut elküldje kivizsgálásra. Ne haragudjon, de ha egy beteg panaszkodik dolgokra, miért küldik feleslegesen szemészetre, meg strumma-vizsgálatra, meg ilyenek? Ha akkor megnézik most nem itt tartanánk.

Még valamit szeretnék írni.
Anyu azért fog meghalni, mert az orvos nem figyelt fel a panaszaira, a tüneteire. Nagyon mérges vagyok, mert nem értem, ha egy beteg panasszal fordul orvoshoz, nem csinálnak semmit. Legyintve öregségre és minden másra hivatkozva elhajtják a beteget, gondolják hogy csak időskori hiszti.
És leírva a tüneteket, nem vagyok orvos, de biztos: ha nem is az anyuról lenne szó, biztos hogy én elküldtem volna agyi kivizsgálásra. Akkor nem értem, aki diplomázik mint orvos, hogy nem tűnt fel neki: agydaganat gyanú tünetegyüttes jelentkezett a betegnél!?

Azt, hogy édesanyjának mennyi ideje van hátra, nem lehet pontosan megmondani. Feltételezhető, hogy az agyában a korábbi hasi daganat áttétei jelentkeztek, de ezt sem tudjuk a leveléből rendelkezésre álló adatok alapján biztosan kimondani. Amennyiben a betegnél hasi rosszindulatú daganatot távolítanak el, általában rendszeresen történnek kontroll onkológiai vizsgálatok, amelyeknek az a célja, hogy esetlegesen még akkor észleljék a daganat kiújulását, amikor az nem terjed szét az egész szervezetben, s esetleg műthető, sugarazható, illetve daganatgátló szerekkel könnyebben kezelhető állapotban van.

Különböző kiindulású és különböző szövettanú daganatok áttétképzési sajátságai eltérőek, ezt figyelembe véve történnek a negyedéves-féléves onkológiai kontrollvizsgálatok. Az agyi áttét keresése nem része a szokásos kontrolloknak, ilyen irányban vizsgálat akkor történik, ha a betegnek agyi folyamatra utaló panaszai vannak (szédülés, kettőslátás, hányás, járásbizonytalanság, bénulások…). Az onkológus az ilyen panaszok esetén elküldi a beteget koponya CT vagy MR vizsgálatra. Szemészeti vizsgálatra ilyen esetben azért szokott sor kerülni, hogy a szemfenéken megnézzék a papillának nevezett területet, amelynek duzzanata utalhat arra, hogy agyi nyomásfokozódás van a koponyán belül, esetleges agyi daganat (vagy más agyi folyamat) következtében.

Annak, hogy az agyi áttétek keresése nem része a szokásos onkológiai vizsgálatnak, az az oka, hogy az agyi áttétes esetek túlnyomó többsége többszörös, már nem operálható góc formájában jelenik meg, s az agyi áttétképződés az életkilátások szempontjából eleve rossz prognózist, korlátozott életidőt jelent.

Kapcsolódó cikkek:
Agytumor: tünetek, felismerés, gyógyulási esélyek
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterpia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rák: miért kell, hogy fájjon?
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Többszörös agyi áttétek
Tüdőrák agyi áttétekkel: mik a tünetei?
Tüdőrák, agyi áttét
Tüdőrák és agyi áttét: visszafordíthatatlan volt?
Tüdőrák és agydaganat
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Áttétes rák hőkezelése
Áttétes agydaganat
Agydaganat tünetei
Agydaganat és vízhajtók
Agydaganat gyógyszere?
Agydaganat: mikorra hat a sugárkezelés?
Rosszindulatú agydaganat
Agydaganat és vízhajtó
Agydaganatok
Rosszindulatú agydaganat

Top