6 cm-es emlőtumor kilátásai (jelige: szeretet)

Székesfehérvárról írok. Sajnos édesanyámnál megállapították a mellrákot: 6 cm és 70 éves. Nagyon elkeseredtem, mert nem volt még hasonló helyzet a családban, így nem tudom mi a legmegfelelőbb számára. Tele vagyok kérdésekkel, utánanéztem az interneten, a betegségről sok mindent tudok, de azt, hogy számára mely intézmény vagy szakorvos a megfelelő, nem tudom.

Szeretem nagyon édesanyámat, semmiképpen nem akarom elveszteni, ezért mindent megtennék, hogy segítsek neki. Kérem önt vagy önöket, segítsenek a lépésekben, hova forduljak? Vigyem el a Kékgolyó klinikára vagy bízzam rá a székesfehérvári orvosokra? A kétségeim a helyi orvosok iránt csak annyi, nem speciális kórház, és azt sem tudom ki a legmegfelelőbb. Tudom, az immunrendszerét is erősíteni kell: melyik a legmegfelelőbb immunerősítő? Kérem nagyon önöket, segítsenek nekem, hogy megtehessek mindent a drága anyukámért.

Intézményt vagy személy szerint orvost nem tudunk ajánlani. Mind a lakhelyükön, mind a fővárosban működő Ön által említett intézmény úgynevezett onkológiai centrum, ahol hozzáférhetőek a legtöbbféle rákos betegség kezelésére a megfelelő protokollok szerinti gyógyszeres kezelések, s évente sok mellrákos beteget kezelnek.

Mérlegelni kell azt is, hogy mivel feltehetően tartósabb kezelésre kell berendezkedniük még akkor is, ha nincs áttét az édesanyja szervezetében, egy közeli onkológiai centrumba kényelmesebben el tud jutni az édesanyja a megfelelő kezelésekre, majd az ezt követően szükségessé váló laboratóriumi kontrollokra, ellenőrzésekre. Sugárkezelés nincs minden onkológiai centrumban, így ha édesanyjának ilyen kezelésre is szüksége lenne, akkor arra az időre lehet, hogy más onkológiai centrumba kell akár naponta utaznia.

Idős édesanyjának biztos sokat segít, ha elkíséri az orvosi konzíliumokra, s így is segít neki tájékozódni a betegségével kapcsolatban, illetve az ismertető füzetekben, újságokban hozzáférhető írott információkat is összegyűjti a számára amellett, hogy az internet segítségével is igyekszik tájékozódni az emlőrákkal kapcsolatosan. Mind a kezelést, mind a kilátásokat nagyban meghatározza az, hogy teljes egészében eltávolítható-e a daganat. A mellráknak sok altípusa létezik, az adott tumor szövettani jellemzői is alapvetően befolyásolják a teendőket. Ugyancsak meghatározó az, hogy milyen stádiumban van a daganat, azaz az elsődleges (primer) tumor kiterjedt-e a környező szervekre, a véráram vagy a nyirokkeringés útján eljutott-e távolabbi helyekre a szervezetben – erre a képalkotó vizsgálatok keresnek majd választ. Mindez mind-mind olyan kérdés, amelyre ma még levele alapján nem tudjuk a választ, s amelyekre a válaszok döntő fontosságúak lesznek.

Nincs kifejezetten olyan étrend vagy recept, amit ajánlhatnánk: fontos a kiegyensúlyozott, tápláló, az erőnlét fenntartását segítő táplálkozás, a kedvelt ételek fogyasztása. Emellett pedig ugyancsak nagyon fontos, hogy a beteg érezze a támogatást, igényeinek megfelelő, ám ne erőszakos segítséget kapjon. A lelki gondok, a szorongás, a betegséggel, a bizonytalansággal együtt járó stressz kezelésében alapvető fontosságú, hogy mennyire sikerül bensőséges, bizalmon alapuló, a tabutémákról is higgadtan beszélni tudó miliőt kialakítani.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Fájdalomcsillapítás
Emlőrák: semmit sem szabad halogatni
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Sugárterápia a tumorok ellen
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Emlőrák, nagy fájdalmak
Mellrák bizonytalanságai
Panaszok a műtött mellben
Fájdalom a műtött mellben
Mellműtét utáni fejlemények
Mellműtét, majd alacsony fehérvérsejt
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Mellrák, magas trombocitaszám

Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Mellműtét utáni helyreállítás

Emlőműtét, csecsemőmirigy

Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top