60 éves apukám májdaganata

Apukámat ez év februárjában vérző gyomorfekély miatt megoperálták, a műtét közben vették észre az elváltozásokat a máján, ekkor mintát is vettek belőle. A szövettan a gyomorban nem mutatott rosszindulatú elváltozást, de a májban igen. CT vizsgálat készült, amely egy kb. 10 cm átmérőjű és néhány apró daganatot mutatott.

Onkológiai szakrendelésen megkaptuk a legmodernebb tablettás kezelést. 3 hónap elteltével újabb CT készült, amely jelentős növekedést mutatott, számtalan 0,5-10 cm-es daganatokat írt. A továbbiakban nem írták fel az említett gyógyszert.

Lehetőségünk nyílt egy kísérleti kezelésben részt venni. Emiatt újabb PET CT vizsgálatot végeztek egy másik kórházban, amely lényegesen mást írt mint a korábbiak: 5 db daganatot említ, amelyek közül a legnagyobb 3,7 cm, a legkisebb pedig 2 cm. Hyperdens, helyenként hypodens centrumú, több lokalizációban konfluáló kerekded terimék észlelhetők. Igazán a kifejezéseket sem értem.

Ebben a kísérletben 1 hónapig vehettünk részt, ismételt PET CT változásokat mutatott: egy daganat a duplájára nőtt, 3 minimálisan nőtt, 1 pedig csökkent. Főként hypodens centumúak a terimék. Májfunkciói a cirrózis és a daganatok ellenére is javultak. Tumor marker AFP szintje kb. 3 hónap alatt 25-ről 31-re nőtt. Jelenleg kezelés nélkül vagyunk 1 hónapja.

Apukám általános állapota látványosan jobb az utóbbi 4-5 hónapban, étvágya nagyon is jó, nagyon nagy benne az élni akarás. Áttétet még nem találtak sehol. Fájdalmai nincsenek.

Azért kerestem fel Önöket, mert a rendelésen ahová járunk „nagyüzemben” folyik a betegek ellátása, apró-cseprő dolgokat nem igazán van lehetőségem megkérdezni.

Arra lennék kíváncsi hogy mi lehet az oka, hogy a két különböző helyen végzett CT eredmények között ilyen eltérés van? Az említett kifejezések jelentését sem értem. Nem értem hogyan lehet az, hogy látványosan javul az általános állapota annak ellenére, hogy a vizsgálati eredmények mást mutatnak? Milyen lehetőségeink, esélyeink lehetnek a továbbiakban?

Leveléből nem derül ki számunkra egyértelműen, de azt sejtjük, hogy nem valamely daganat májáttéteiről, hanem elsődleges májrákról van szó, s erre kaptak kezelést.

A hypodens és hiperdens kifejezések arra vonatkoznak, hogy a CT képen mennyire látszik feketének-fehérnek (sötétnek-világosnak) az elváltozás. A konfluáló kifejezés azt jelenti, hogy összeolvadó, egymásba folyó gócokról van szó. A CT és a PET CT más képalkotó módszer, elképzelhető, hogy a CT-n egybefolyónak látszó daganathalmaz a PET vizsgálat során jobban körülírtnak bizonyult, ezért más számban írtak le gócokat, s a CT-n 10 cm-nek látszó összefolyó elváltozásban valószínűleg több, körülírtabb határú gócot véleményeztek.

Levelében az a mondat valószínűleg nem állja meg a helyét, hogy áttétet még nem találtak édesapjánál. Amennyiben ez egy elsődleges (primer) májrák, akkor az elsődleges góc mellett a májban a többi góc (szekunder daganat) áttétnek tekinthető. Az igaz lehet, hogy más szervbe még nem adott áttéteket a daganat a májon kívül.

Bármennyire úgy érzi, hogy nagyüzemben zajlik a betegellátás, az esetleges további onkológiai lehetőségekről leginkább annál az orvosnál tudnak tájékozódni, aki eddig onkológiailag gondozta az édesapját. Az, hogy édesapja betegsége az alkalmazott kétféle daganatgátló kezelés ellenére rosszabbodott, azt valószínűsíti, hogy kezelésre rosszul reagáló (rezisztens) folyamatról van szó. A két sikertelen kezelés miatt egy harmadik kezelés is csak csekély javulási reményekkel adható.

Kapcsolódó cikkek:
Májrák, májáttét
A májáttét tünetei
A májrák túl későn ad hírt magáról
Májáttét: sebészi, radiológiai, onkológiai kezelés
Mi a májrák? Mi nem májrák? Kérdések és válaszok
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Májdaganat: okok és eredet
Májrák? Májáttétek?
Áttétes májrák genetikája
Májáttét vagy májgyulladás?
Májdaganat, epegyulladás
Májdaganat és epedaganat
Kiderült epehólyag daganat
Májrák: fájdalom, agresszió
Májrák IV. stádium

Májdaganat kezelés nélkül

Májáttétek az UH leleten
Májdaganat és hőterápia
Végső diagnózis: elsődleges májrák?
Tévedhet a máj CT?
Veszélyes májbiopszia?
Májvizsgálat eredménye
Mitől lehet májrákot kapni?
Jóindulatú májdaganat – eltávolítsák?
Májdaganat tünet nélkül
Májrák kockázata
Daganat a májban
Fertőző-e a rákbetegség?
Májrák, ablatív módszer 2.
Táplálkozás májrákban
Májáttét
Májáttét és sárgaság
Májrák kezelése
Nagymama májáttéte
Agresszív daganat és májáttét

Top