65 évesen tüdőrák, műtétben bízunk

Édesapámnál véletlenül vették észre a tüdőrákot (semmi panasza nincs). Külföldön elvégezték a bronhoszkópiát és az első CT-t. A szövettan eredménye adenocarcinoma lett.

Ezt követően azonnal itthon is elmentünk az orvoshoz, pontosan egy hónappal az első CT után készült egy újabb is, elvégezték a bronhoszkópiát is újra, annak az eredményére még várunk.

Ezt tudjuk eddig:
Mellkasi folyadékgyülem nem látható. A hozott 2014. 03. 17-én készült CT vizsgálat felvételeivel összehasonlítva, a jobb hilus magasságában leírt centrális térfoglaló folyamat kiterjedése érdemben nem változott, jelenleg kb. 36x30mm axiális kiterjedésű. Az elváltozás a 3-as segmentum medialis részéhez futó hörgőágat szűkíti, ennek megfelelően a szegmentum medialis oldalán egy 46×46 mm nagyságú szabálytalan alakú terime figyelhető meg, mely szintén nem mutat változást. A terime felett ábrázolódott, erősen inhomogén jellegű terület jelentős regressiot mutat, a felső lebeny területén vonalszerű, valamint körülírt, szabálytalan alakú kötegek ábrázolódnak.

A jobb 9-es segmentum területén egy 4 mm nagyságú körülírt lágyrész góc jelent meg. A bal tüdő tiszta. A mediastinum területén néhány kisebb, a trachea jobb oldalán egy 18 mm nagyságú, kerekded, necroticus bennékű ny.cs. figyelhető meg. A bal hilus szabályos. A mellékvese régiók szabályosak. A csontablakos scaneken malignitásra utaló eltérés nem látszik.

Vél.: A hozott vizsgálat eredményeivel összehasonlítva, a jobb oldali primér térfoglaló folyamat érdemi változást nem mutat. A másodlagos eltérések összességében regressiot mutatnak, azonban a jobb 9-es segmentumban leírt képlet novum, kontrollja javasolt. Mediastinalis lymphadenomegalia.

Bronhoscopia: Hangszalagok jól mozognak. Trachea ép, bifurcatios carina éles. Bal oldali hörgőszájadékok subsegmens szintig áttekinthetőek, szabadok. Jobb oldalon a felső lebeny distalis carinája kiszélesedett, a felső lebeny szájadékai beszűkültek, azokat lap szerint is terjedő neopl. deformálja. Innen történt mintavétel histológiára és lenyomatra, valamint bronchus kefe cytológiára. A nyh. medbomlott szerkezetű és a j. főhörgő medialis felületén is látható, mely a bifurcacios carina alatt, kb. 1,5 cm már látható. Képrögzítés történt.

Spirometria: FVC: 3.59 (98%), FEV1: 2.37(83%), Tiff:66.02%

Nagyon szépen megkérném Önöket, segítsenek értelmezni a fentieket. Mennyire súlyos a helyzet, illetve mire számíthatunk? Annyit tudunk, hogy a műtét lenne a legjobb (és szinte egyetlen gyógyulást jelentő megoldás), a fentiek alapján műthető? A 18 mm-es ny.csomó kizárja a műtétet? Azt tudjuk, hogy távoli áttét nincs (máj, vese, agy, csont, stb). A fentiek alapján mi lenne a TNM besorolása (az M tudom, hogy 0) és a stádium?

Általános állapotát tekintve műthető, így nagyon bízunk benne, hogy hamarosan sor kerül a műtétre. Ha sikeresen túl lenne a műtéten, akkor mik a reális hosszabb távú túlélési esélyei? Ha kemoterápiát alkalmaznának a műtét helyett, az mit jelentene? Kemoterápia után nagyobb eséllyel műthető?

A TNM stádium és így a betegség stádiuma leginkább a műtét után állapítható meg nagyobb biztonsággal, hiszen a betűszóban a T a tumor méretéről, az N a nyirokcsomók érintettségéről, az M – ahogyan Ön is írta – a metasztázis, a távoli áttét jelenlétéről ad információt.

A jelen képalkotó vizsgálati eredmény ismeretében a daganat mérete meghaladja a 3 cm-t, ezért a primer tumor a jelen ismeretek alapján T2-nek tekinthető. A mediastinalis (gátorüregi) nyirokcsomó alapján a nyirokcsomó stádium is N2-nek tekinthető. Tehát a TNM stádium ez alapján T2N2M0 – de ez csak hozzávetőleges, a levelében foglaltak alapján írt tájékoztatás.

Önmagában az azonos oldali megnagyobbodott nyirokcsomó általában nem zárja ki a műtét sikeres elvégezhetőségét.

Azért műtétet javasolnak elsősorban, mert a daganat eltávolításával jobbak a gyógyulási esélyek. A kemoterápiával nem valószínű, hogy a tüdődaganatot teljes mértékben el lehet pusztítani. Kemoterápia adása esetén az életesélyek javítása, a tüdődaganatos folyamat előrehaladásának lassítása, az állapotrosszabbodás elodázása a cél.

A műtét előtt adott kemoterápia, amire levelében utal, az úgynevezett neoadjuváns kemoterápia, aminek célja a daganat megkisebbítése, s ezzel a műtéti sikeresség elősegítése. Amennyiben a tüdődaganat az előzetes kivizsgálások alapján műthető (operábilis), általában műtétre kerül sor, és nem adnak műtét előtt neoadjuváns kemoterápiát.

Amennyiben a látható daganatot sikerül is teljesen eltávolítani, a túlélési/kiújulási esélyek függnek a daganat szövettani típusától, biológiai viselkedésétől is, ezért a hosszabb távú túlélési esélyeket nem lehet előre megjósolni.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Tüdőáttét: az egyik leggyakoribb metasztázis kezelése
Mire jó a tüdőszűrés?
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Célzott biológiai terápiák tüdőrákban
Kemoterápia: a kezelések ütemezése is befolyásolja az eredményeket
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőrák: van remény, mire számíthatunk?
84 évesen tüdőrák: van esély mintavételre, kezelésre?
78 éves férfi tüdőrák
Tüdőrák zárójelentés
Tüdőtumor, mellkasi nyirokcsomó áttétek, CT lelet
Tüdőrák: tudatzavar, agyi áttét?
Agyi áttétes tüdőrák alternatív kezelése
Adenocarcinóma: agyi áttétes tüdőrák
Tüdőrák agyi áttéttel
Tüdőrák agyi és gerinc áttét

Tüdőrák, tüdőtágulás: miért nem műtik meg?
Tüdőrák: miért nem kezelik?
Vajdasági tüdőrák kezelése
Tüdőrák kilátásai
Laphámsejtes tüdőrák
Édesanyám tüdőrákos, mire számíthatunk?
Tüdődaganat, fájdalomcsillapítás
Tüdőrák: miért csak egy nap a kemoterápia?
Tüdőrák, agyi áttét, sugárkezelés
Tüdőrák, agyi áttét, morfium, haláleset
Tüdőrák: sugár, valós kilátások
Áttétes tüdőrák, 59 éves férfi
Tüdőrák kombinált kezelése
Tüdőrák: kemoterápia 55 kilós férfinál?
Tüdőrák gyógyszere
Kissejtes tüdőrák terápiája
Áttétek, fogyás és fájdalmak
Tüdőrák, hörgőáttét, fulladás
Áttétes tüdőrák, fulladás
Tüdőrák és depresszió
Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Kiújult tüdőrák, véres köpet
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák, hatástalan terápia
Nem műthető kissejtes tüdőrák?
Műthetetlen tüdőrák, útkeresés?
Műthetetlen 2 cm-es tüdőrák?
Kissejtes tüdődaganat
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről
Tüdőrák agyi áttéttel
Tüdőrák – szétterjedt áttétekkel, végső stádiumban
Tüdőrák végső stádium, hospice szolgálat
Agyban áttétes tüdőrák
Nagysejtes tüdőrák, agyi áttétek
Tüdőtumor, 20 áttét az agyban
Agyi áttétes tüdőrák
Agyi áttétes tüdődaganat
Tüdőrák, agyi és más áttétek

Top