A hit nem hat?

Olvastam egy nagyon érdekes postot, szeretném kikérni az önök véleményét is. Itt többek között azt írják, hogy a pozitív gondolkodás egyáltalán nem hat az immunredszerre, sőt az immunrendszer veszélyes is lehet.

Olvastam, hogy nem foglalnak állást az alternatív módszerekkel kapcsolatban. Ez rendben van, de nem tudom, hogy mi a helyzet néhány ígéretes magyar találmánnyal: Culevit, csökkentett deutérium tartalmú víz és Avemar. Ezek talán nem alternatív szerek, csak még nem használják általánosan. Vagy nem is fogják?

Honlapunkon azokról a gyógyszerekről tudunk felvilágosítást adni, amelyek klinikai dokumentációjából tudható, hogy mely betegségek milyen stádiumában hoztak (vagy nem hoztak) eredményt, milyen mellékhatásaikra lehet számítani, stb. Bár mindhárom Ön által említett készítmény évek óta forgalomban van, még mindig nem állnak rendelkezésre olyan statisztikailag alátámasztott klinikai vizsgálati eredmények, amelyek megmutatnák, hogy az egyes készítmények milyen daganatban (emlőrák, tüdőrák, vastagbélrák, hematológiai rosszindulatú betegségek, …), illetve azok milyen stádiumában, s mikor (közvetlenül műtét után a kiújulási kockázat csökkentésére, áttétes betegnél a daganat növekedésének lassítására, a teljes túlélés megnyújtására) alkalmazva bizonyulnak statisztikailag értékelhetően hatásosnak. Ez az oka annak, hogy egyetlen, gyógyszerként nem törzskönyvezett készítményről sem foglalunk állást.

A pozitív gondolkodás elcsépelt formájaként ismerjük azt a mechanikusan ismételt mondást, hogy „minden rosszban van valami jó” és sokaknak segít, ha önszuggesztiót gyakorolva pozitív üzenetekkel segíti a kívánt állapot elérését. Ezzel együtt is úgy véljük, fontos az optimista attitűd, mert erősíti a reményt, mozgósítja a megküzdéshez fontos pszichikai erőt és az sem mindegy, hogy miben hiszünk, ha az életünkért küzdünk. Ugyanakkor a hit segíthet abban is, hogy elengedjük azt, amit már nem tudunk irányítani, kontroll alá vonni.

Számtalan teszt van forgalomban a „pozitív” gondolkodás, megküzdés, attitűd, érzelmi jóllét mérésére, s gyakran a személyiség más egyéb változóival összefüggésben vizsgálják működésüket. Az utóbbi években egyre erősödik az a felfogás miszerint a rákgyógyítás legjobb minőségét az integrált onkológia működésétől remélhetjük, azaz a test és a lélek egyidejű kezelésével.

Kapcsolódó cikkek:
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Kicsorbítható az éle Démoklész kardjának
Nem lemondani a mindennapi örömökről
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?

Top