A rák felé 16 évesen (jelige: dohányáru)

Én 16 éves vagyok. Már 3 éve rendszeresen dohányzom, sőt koromhoz képest elég sokat, napi 0,5-1 dobozt szívok! Mostanában megszédülök, körübelül 3 óránként egy két másodpercre. A vérnyomásommal nincsen gond. Lehet ehhez köze a dohányzásnak? Még a tüdő- és torokrák jeleit szeretném megtudni.

A szédülésnek nagyon sokféle oka lehet, nemcsak a magas vérnyomás vagy a dohányzás, de okozhatja sokféle, az idegrendszert károsító betegség, a belső fül egyensúlyszervének elváltozásai, idősebb korban gyakran a nyaki gerinc meszesedése és még számos ok.

A hosszú időn keresztül tartó dohányzás az emberi szervezet ereiben, így az agyi erekben is olyan elváltozásokat hoz létre, amely merevvé, meszessé teszi az erek falát, s így rontja a vérkeringést az adott agyi területen.

A meszes érfal hajlamosít zsír- és szövettörmelék (plakk) lerakódására az érfalon, amire rátapadhatnak a vér sejtes elemei és trombusok jöhetnek létre. Amennyiben ezekből leszakad egy-egy darab, s továbbsodródik az érpályában, embolus alakul ki, ami elzárhatja egy adott területen az agyi véráramlást, s ezen a területen az agyszövet elhal, agylágyulás jön létre. Bizonyos esetben a meszes erek megrepedhetnek, ekkor beszélünk agyvérzésről.

A tüdőrák mintegy negyvenszer (!) gyakrabban fordul elő dohányosok között, mint nem dohányzóknál. A torokrák is sokkal gyakoribb dohányosok (és alkoholt rendszeresen fogyasztók) között. Mind a torokrák, mind a tüdőrák járhat vérzéssel, véres köpettel, a torokrák nyelési zavart is okozhat.

A fejnyaki daganatok – köztük a torok rosszindulatú daganata – gyakran adnak a nyaki nyirokcsomókba áttéteket, amelyek nyomhatják a nyakon áthaladó ereket, idegeket, s komoly panaszt okozhatnak. Elhanyagolt esetben az elsődleges daganat, illetve a nyirokcsomó áttétek is kifekélyesedhetnek.

Tüdőráknál – amely az egyik leggyakoribb rosszindulatú daganat – gyakran tünetek nélkül feljlődik ki a betegség, s már csak előrehaladott állapotban kerül felfedezésre, amikor sajnos az esetek jelentős részében nincs lehetőség gyógyulást hozó műtét végzésére.

A tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy férfiakban a tüdőrákos halálesetek kb. 80 százalékáért felel a dohányzás, nőknél körülbelül a 75 százalékáért. A tüdőrák kialakulásának kockázata az elszívott cigaretták számával, a dohányzás időtartamával párhuzamosan növekszik. Igazolt tény az is, hogy a nagyon fiatal életkorban elkezdett dohányzás fokozottan emeli a tüdőrák kialakulásának kockázatát.

Ennek a válasznak a terjedelmi korlátai miatt nem írhatjuk le sokkal részletesebben, milyen sokféle káros hatása van a dohányzásnak, csak az Ön kérdésére reagálva igyekeztünk megfogalmazni a válaszunkat. Megjegyzésként még annyit: a dohányosok sokszor azzal biztatják önmagukat, hogy mindegyikük ismer legalább egy embert a környezetében, aki cigarettázva is viszonylag hosszú időt megért. Viszont erre azt mondhatjuk: nem mindenki hal meg fiatalon azok közül sem, akiket elgázol egy autó, ám sokszorta nagyobb az esélye a korai halálra annak, akivel ez megtörténik mint akivel nem.

Kapcsolódó cikkek:
Szájüregi daganatok
Garat- és gégerákok
Tüdőrák
A light cigi is erős méreg
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg
SOS segítség, hogy ne füstöljön tovább

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Torokrák lehetséges 17 évesen?
Gégerák 18 évesen?
Pukli a torokban
Halálos cigaretta

Top