Abbahagyni a kemoterápiát? (jelige: Adél)

39-éves nő vagyok. 2007. 01. 04-én petefészek daganattal műtöttek, a szövettani vizsgálat eredménye: Stadium: IA, mosófolyadék: negatív.
Ezek után 2007. 02. 08.-án méheltávolítás történt. Ennek szövettani eredménye negatív lett. A CT vizsgálat szintén negatív. Ezután 6 kemoterápiás kezelést rendeltek el. Most a harmadik kezelés után vagyok, és újabb CT vizsgálat következik. Az orvosok szerint az első eredmény miatt kell a kemoterápia.

Az lenne a kérdésem, hogy a második szövettani eredmény, és a CT eredmény után szükség volt-e a kemoterápiára, valamint ha a mostani CT is negatív lesz, abbahagyhatnám-e a kemót? Mik lennének a következményei, ha abbahagynám? Mert úgy érzem, se lelkileg se fizikailag nem tudom végigcsinálni.

Az Ön által leírt „Ia” a petefészekráknál azt jelenti, hogy korai stádiumban sikerült felfedezni a betegséget, amely nem terjedt túl a petefészken. Ezt támasztja alá az is, hogy a mosófolyadékban sem mutattak ki rosszindulatú sejteket. Ugyanakkor a műtét utáni kezeléskor (adjuváns terápia) a döntést befolyásolják a daganat szöveti jellemzői is, azaz a szövettani altípus és a tumor rosszindulatúságának mértéke (amit grade-ként határoznak meg).
A most tervezett CT felvilágosítást adhat arról, hogy a műtét óta eltelt hónapokban jelent-e meg daganatos szóródásra utaló jel.  A CT és a korábbi szövettani lelet ismeretében kérjen megbeszélésre lehetőséget kezelőorvosától a további terápia meghatározásához.

Kapcsolódó cikkek:
Petefészekrák
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Emlőrák és petefészek
Petefészekrák és immunterápia
Petefészekrák
Áttétes petefészekrák
Petefészekrák, harmadik műtét

Top