Adenocarcinoma és vérátömlesztés (jelige: Elvira)

Édesanyámnál adenocarcinomát diagnosztizáltak, kb. egy éve. Azóta a 2. kemo sorozaton van túl, ám most sem jók a leletei, ezért az orvos vérátömlesztést akar Neki adni.

Lehet ez megoldás vagy inkább ne engedjük gyötörni őt? Ha azonos a vércsoportunk, akkor Én is adhatok Neki vért? Ennyi kezelés után van még valami remény?

A vérszegénység (anemia) gyakori velejárója a daganatos megbetegedéseknek, s az alacsony vörösvérsejtszám rontja a szervezet oxigén ellátását: a beteg erőtlenebb, gyengébb lesz, jelentősebb vérszegénység estén szédülhet, alacsonyabb lehet a vérnyomása, zúghat a füle stb.

A vörösvérsejtszám emelésének egyik módja a vérátömlesztés, amelyet tervezett esetben általában úgynevezett választott vérrel végeznek, vérkeresés után. A vérellátó szolgálatoknál nemcsak azt vizsgálják meg, hogy a beteg a vércsoportjának megfelelő (pl: A RH pozitív) vért kapjon, hanem vizsgálnak további vércsoportokat is, illetve ellenanyag szűrést végeznek, így biztosítva a vérszegény betegnek legmegfelelőbb vérkészítményt. A vérszegénység rendezése vagy mérséklése az általános állapot javulását is eredményezheti.

A vérellátó szolgálatokkal történő megbeszélés alapján általában van lehetőség arra, hogy valaki egy hozzátartozójának adjon vért – természetesen csak akkor, ha a vércsoport egyezésén túl az egyéb feltételek szempontjából is megfelel a vér. Ennek pontos módjáról az Ön édesanyját ellátó kórház vérellátásáért felelős vérelllátó szolgálatnál tájékozódhat. Az Ön kivizsgálása, illetve az Ön vérének megvizsgálása 1-2 napot igénybe vehet, tehát sürgősségi helyzetben erre általában kevésbé van lehetőség, de édesanyja esetében nem erről van szó.

Bizonyos rosszindulatú alapbetegségek és bizonyos kemoterápiás kezelések mellett van lehetőség injekcióban eritropoetin (EPO) készítmény alkalmazására is, amely szintén hatékonyan emelheti a vörösvérsejtek számát. Erről az édesanyját kezelő onkológusnál tájékozódhat.

Kapcsolódó cikk:
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget

Korábbi kérdés és válasz a témában:
Gyomorrák és vérszegénység

Top