Adenocarcinoma (jelige: Szeretném tudni)

Neopl.mal sigmae (C19HO) in stad DukesC2. St. post resectionem rectosigm, anno 2007 mensis V. factam pT3N2Mx. Hisztológia: 5,3 cm legnagyobb átmérőjű idegenszövet a vastagbél nyálkahártyájából kiinduló, kifekélyesedő felszínű, közepesen differenciált adenocarcinoma, mely a bélfalat áttörve több gócban infiltrálja a pericolcus zsírszövetet. Vascularis invasio kimutatható. Peritumoralisan gócos súlyos fokú lymphoidsejtes beszűrődés, valamint több kisebb gócban számos, idegen test típusú többmagvú óriássejtet és idegen anyagot tartalmazó granulomatosus jellegű gyulladás jött létre. A mikroszkóposan észlelt további 3 db nyirokcsomóból adanocarcinoma áttéte. M8140/3/6

Jelenleg FOLFOX polychemotherapia-s kezelés VIII alkalom (12-t javasoltak).

Mire lehet számítani? Milyen esély lehet a gyógyulásra? Mennyi idő míg stabilizálódik a beteg állapota?

A leírt esetben a szigmabéldaganat már a műtét idején több nyirokcsomóba áttétet adott. Levelében nincs adat arra, hogy távoli áttétre derült-e fény vagy a most alkalmazott FOLFOX protokoll szerinti kombinált kemoterápiás kezelés úgynevezett adjuváns kezelés-e, amikor a műtét utáni kezelés célja a szervezetben esetleg meglévő kicsiny áttétek (micrometastasisok) pusztítása, azaz a betegség kiújulási kockázatának csökkentése, vagy a kiújulás késleltetése.

Amennyiben jelenleg nem ismert távoli áttét, akkor van esély a teljes gyógyulásra is.

A tervezett 12 ciklus kezelés befejezése után általában kontroll képalkotó vizsgálatokra kerül sor, valamint vastagbéltükrözésre, amelynek célja a helyi kiújulás kizárása, illetve az esetleges kiújulás korai felismerése. E mellkasi-hasi képalkotó vizsgálatokat és a vastagbéltükrözéseket évekig ismételten elvégzik annak érdekében, hogy ha a betegség mégis kiújulna, azt korai stádiumban lehessen észrevenni, hiszen ilyenkor még jobb a betegség kezelhetősége.

Kapcsolódó cikkek:
Vastag- és végbélrák
Vastagbélrák: túl sok a halálos áldozat
Elkerülhető a végzetes vastag- és végbélrák
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis
Miként kell felkészülni a béltükrözésre?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tumor vizsgálati értékei
Kontrollvizsgálatok műtét után
Halmozódó bélrák a családban
Béltükrözés és a CT veszélyei
Tumormarker 21 évesen
Bélrák kockázata
Vastagbélrák a családban
Bélrákok kockázata

Top