AFP csökkenés is H1N1 védőoltás (jelige: zsadella)

Azt szeretném megtudni, hogy ha az AFP érték 57000-ről lecsökkent 100 alá, az mit jelent? Tudom, hogy jót, de ennél többet nem. Mi lesz, ha „visszaáll” ez az érték a normálisra? Jelenti ez azt, hogy a tumorok működése leállt? Mi várható ezután? A fiam tüdejében levő lefedettség is csökkent, részleges regressiot ír a zárójelentés. Mikor nyugodhatunk meg egy kicsit? A kórházban csak annyit mondtak, hogy sokat kell még találkoznunk. Kaphat-e a fiam védőoltást az új influenza ellen? Szabad-e Béres cseppet szednie? Valahol azt olvastam, hogy a C vitamin rontja a kemo hatásfokát. Igaz ez?

Megtaláltam egy válaszukat a honlapon, ahol a Béres cseppről és C vitaminról írtak. Nem tudtam az előbbi kérdésemben megfogalmazni, hogy most elsősorban a megfázás elleni küzdelemre és nem a rák elleni védekezésre gondoltam. Egyik orvos szerint lehet, a másik szerint nem lehet oltani H1N1 ellen, ezért gondoltuk, hogy az influenza ellen kellene (de lehet-e?) szedni a Bérest. Ha nem lehet akkor mit szedhetne, ami egy kicsit védené a megfázás ellen?

Leveléből nem derül ki, hogy milyen daganatról van szó fia esetében (az AFP érték többféle daganatnál lehet magas, gyakran emelkedik meg hereráknál, májráknál).

Az, hogy az AFP érték jelentősen csökken, egybecseng azzal, hogy a zárójelentésen a tüdő vonatkozásában regressziót írnak le. Ez valószínűleg azt jelenti, hogy az elvégzett röntgen vagy CT vizsgálat alapján a tüdőben lévő áttétek mérete és/vagy száma csökkent az alkalmazott kezelés hatására.

Ha az AFP normál határ alá csökken, ez nem jelenti azt, hogy a kezelést be lehet fejezni: az onkológiai kezeléssel kapcsolatos döntésekben a tumormarker csak segítség, de a döntések elsősorban a képalkotó vizsgálati eredmények, illetve a beteg klinikai állapota alapján születnek.

Az influenza elleni védőoltásokat be lehet adni daganatos betegeknek, illetve daganat miatt kezelt betegeknek is. A beadás időpontját befolyásolhatja a beteg fehérvérsejtszáma, mert normál fehérvérsejtszám szükséges ahhoz, hogy az influenza elleni védettség kialakuljon (nagyon alacsony fehérvérsejtnél a védettség kialakulása bizonytalan). A védőoltással, illetve a kiegészítő készítmények szedésével kapcsolatban kérjék ki a kezelőorvos véleményét.

Kapcsolódó cikkek:
H1N1 influenza: rizikócsoportban a rákbetegek
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Kicsorbítható az éle Démoklész kardjának
Onkológiai kislexikon (2.): tumormarkerek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Ingadozó AFP emlőrák után
AFP – mit mutathat?
Magas AFP érték jelentése
Kemoterápia: Béres csepp, C vitamin
Kemoterápia és C vitamin

Top