Afták, herpesz és szájrák

Rendszeresen megjelennek afták a szájamban, eltérő helyeken és időpontokban, méretben. Ez már nagyon régen így van, talán többször van egy vagy több mint nincs, olykor a nyirokcsomókat is beduzzasztja egy-egy fekély. Korábbi években voltam szájsebészeten, de ott is, majd a fogorvosom is, háziorvos is azt mondja, ezzel a tüneti kezelésen túl nemigen lehet mit kezdeni, olyan mint a herpesz (az is van olykor): kimerültségre, valami fertőzésre előjön az arra hajlamosaknál.

A kérdésem az, hogy szájüregi daganat kialakulása szempontjából nagyobb-e a kockázat azoknál, akiknek rendszeresen vannak afták, azaz gyakorlatilag nyílt sebek a szájában? Illetve ha egyes HPV fertőzésből lehet daganat, a herpeszfertőzés növeli-e ennek kockázatát?

Jelen tudásunk szerint a herpesz fertőzés nem növeli a szájüregi daganatok kialakulásának kockázatát. Az afta is vírusos betegség, nincs egyértelmű adat arra, hogy ez az elváltozás gyakrabban járna szájüregi daganatok kialakulásával. Ugyanakkor a tartósan, több hét után sem gyógyuló szájüregben lévő elváltozások miatt akkor is orvoshoz kell fordulni, ha egyébként gyakran alakul ki afta a szájban.

Kapcsolódó cikkek:
Daganat a szájban: a halogatás végzetes lehet
A szájüreg szűrése és önvizsgálata

Szájüregi daganatok

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Csomó a nyelv alatt
Belső szemölcs a szájban

Szájrák és tüdőrák tünetek?

Áttétes szájüregi rák?
Szájüregi rák, bajok az evéssel
Ínyvérzés, gyengeség
Bölcsességfog és szájrák
Alapos szájüregi szűrés
Nyelvgyökrák fájdalmai
Fekélyes nyelv fájdalma
Duzzanat a nyelvben
Nyelvgyökrák, nyílt seb
Nyelvgyökrák szesszel, cigivel
Nyelvgyökrák
Kezelések és alkohol

Top