Aggasztó csontizotóp (jelige: élhető élet)

2000 márciusban műtöttek rosszindulatú daganattal, bal mellemet el kellett távolítani, eddig nem jelentkeztek problémák. Ez évi csontizotóp leletemben írták: „a koponya boltozati csontjainak dúsítása kissé fokozódott.” A leletező orvos véleménye: „egyéni variáns, esetleg HYPEROSTOSIS magyarázza.” Az onkológus szerint : „nem kell megijedni, ez egy betegség.”

Semmiféle gyógyszert nem kaptam, további vizsgálatra nem utaltak. Kérdésem: tényleg nem kell félnem? Szerintem ez nem normális eltérés.

A csontizotóp értékelésénél érdemes figyelembe venni az esetleges korábbi vizsgálatok eredményét, kétséges esetben további képalkotó vizsgálatokra (pl. röntgenfelvételre) is sor kerülhet. Amennyiben a korábbi izotópfelvételeken ez az elváltozás nem ábrázolódott, szükség lehet pár hónap múlva kontroll izotópvizsgálat elvégzésére – még akkor is, ha a csontról készült röntgenkép negatív. Ugyanakkor a csontáttétek nagyon gyakran többszörös elhelyezkedésűek. Ilyen „szóródásra” a vizsgálat nem utalt az Ön esetében, ez megnyugtató lehet.

Kapcsolódó cikkek:
Csontáttétek a daganatos betegségben
Részletes információk az emlőrákról
Csontfájdalmak sajátos kezelése

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mellrák: kemón élni, nem remélni?
Emlőrák sok áttéttel
Emlőrák, csontáttétek, konzílium
Emlőrák következtében csontáttétek
Csontáttét fájdalmai

Top