Aggasztó röntgenkép (jelige: nemdohányos)

Az a kérdésem lenne, hogy mit jelenthet pontosan az alábbi lelet?

RTG felvétel: ép kontúrú rekesz, szabad sinusok, mindkét hilus jelentősen kiszélesedett, főként bal oldalon karéjos kontúrral. A bal hilusban és a bal oldalon a szívárnyékra vetülően bizonytalan intenzívebb körülírt árnyékok sejthetők. Kieg. oldalirányú és elforgatott képen a jobb hilus kiszélesedése is észlelhető, ill. magasságában vaskos kötegárnyék. Kissé nagyobb cor.

Natív mellkasi CT: a felső mediastinumban néhány 8-10 mm-es a középső mediast-ban a pulmonalis főtörzs mellett 24 mm-es, a jobb oldalon 25mm-es, az aorta ablakban 10-16mm-es nyirokcsomóknak megfelelő lágyrész képletek ábrázolódnak. A bal alsó lebeny 10. segm-nek megfelelően egy 22x12x10 mm-es szabálytalan alakú, intenzív körülírt hyperdens képlet ábrázolódik, mely egy keskeny köteggel a mediastinum felé kapcsolódni látszik.

A lelet egy 50 éves nőé, aki soha nem dohányzott, a környezetében sincs dohányzó. A családban nem volt tüdőrákos megbetegedés. Véleménye szerint mit jelenthet ez, Syncumart szed és volt egy thrombosisa is, magas vérnyomás betegsége van, panasza annyi, hogy nagy terheléskor nehezebben lélegzik, kicsit túlsúlyos.

Kb. 2 hónapja elkezdett vitaminokat szedni (Dr. Lenkei), azóta az allergiája sem jött ki és semmilyen megfázásos tünetet sem produkált. Lehetséges-e, hogy csak a vitaminok miatti nyirokcsomó-megdagadás lenne? A 3 évvel ezelőtti rtg.-jén semmi sem látszott.

A leírt röntgen/CT elváltozások valószínűleg nem állnak kapcsolatban a vérhígító kezeléssel, a thrombózissal, a magas vérnyomás megbetegedéssel. A nehezebb légzés, illetve a fulladás már lehet a gátorüregben (a két tüdő közötti területen a mellkasban) leírt lágyrészképleteknek, a szokásosnál nagyobb nyirokcsomóknak a következménye. Ugyanakkor a lelet a tüdő bal alsó lebenyében is leír egy képletet, amelyről további vizsgálatok dönthetik el, hogy daganatos folyamatról van-e szó, vagy valamilyen más betegségről. Mivel nem tudjuk milyen készítményeket szed, ezért általánosságban annyit mondhatunk: a vitaminok, illetve a táplálékkiegészítők szedése rendszerint nem okoz ilyen elváltozásokat.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Fájdalomcsillapítás
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőrák, mint derült égből villámcsapás
Foltok a tüdőkön
Tüdőrák, kézfájdalom
Tüdőrák sorstársak
Tüdőrák: hogyan tovább?

Top