Aggodalom a HPV miatt (jelige: aggódom)

Nemrég citológiai vizsgálaton vettem részt, ahol eredményként p2 értéket kaptam, így meg is nyugodtam, de a vizsgálati lapomra ráírták, hogy HPV. Én kíváncsiságból utánanéztem a neten ennek a kifejezésnek, s nagyon aggódom az ott leírtak miatt. Én most hagytam abba a dohányzát (de végleg), nem váltogattam sosem gyakran a partnereim, nem kezdtem korán a szexuális életet, s nem értem hogyan alakulhatott ki nálam e vírus.
De igazából arra lennék kíváncsi, mit is jelent ez: nagyobb az esélyem a méhnyakrákra, amiért e vírust egyszer már megkaptam? Vagy a p2 érték miatt felejtsem el az egészet, s érjem be az évenkénti szűrővizsgálattal?

A legtöbb HPV fertőzött nőben nem alakul ki méhnyakrák, de a méhnyakrákos esetek kb. négyötödében kimutatható a HPV, azaz a humán papilloma vírus. Vagyis ennek a vírusnak a jelenléte hajlamosít a méhnyakrák kialakulására.

Tudni kell ugyanakkor azt is, hogy a HPV-nek közel 100 törzse van, s nem mindegyiknek van szerepe a méhnyakrák kialakulásában. A leginkább veszélyes törzsek ellen nemrég hoztak forgalomba oltóanyagot.

A mostani citológiai P2 vizsgálati eredmény lehet megnyugtató az Ön számára, de továbbra se mulassza el a rendszeres nőgygóyászati-citologiai szűrővizsgálatokat!

Top